четвер, 17 березня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росіянам критично взяти Маріуполь, туди на передову лізуть навіть генерали" – військовий експерт

Україні конче потрібно, щоб США та союзники по НАТО допомогли закрити небо. Тоді у Збройних сил буде достатньо сил, щоб провести контрнаступ та очистити окуповані території країни. Найкращим виходом було б, якби Володимира Путіна вбили його наближені генерали, бо він не шкодує "гарматного м'яса" заради своїх божевільних ідей. А російський народ хворий, побідно до німців під час правління нацистів. Про це Gazeta.ua розповів директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

Автор: Facebook Михайла Самуся
  Військовий експерт Михайло Самусь каже, що росіяни готові закидати українські позиції своїм «гарматним м’ясом» ледь не до безкінечності
Військовий експерт Михайло Самусь каже, що росіяни готові закидати українські позиції своїм «гарматним м’ясом» ледь не до безкінечності

Наскільки довго російські війська можуть залишатися в Україні? Яких втрат мають зазнати, щоб почали відводити війська?

Російська армія дуже велика. Без мобілізації близько 800 тис. військових. Звісно, ніколи бойових частин стільки не було. Радше намальована цифра. Як правило, можна говорити про 300 тис. в бойових підрозділах.

Якщо подивитися, що Росія зараз зробила, то послала в Україну половину бойових підрозділів - понад 150 тис. Враховуючи, що здійснює приховану мобілізацію, пришвидшений випуск з військових училищ та ідіотські засоби мобілізації на зразок залучення сирійців, то там величезні проблеми з особовим складом.

Росія абсолютно неправильно спланувала вторгнення, виходячи з неправильних розвідувальних даних. Розраховували на кримський сценарій, коли українські влада, СБУ, МВС, спецслужби перейдуть на сторону окупанта. Так не сталося. Навпаки всі об'єдналися в боротьбі проти росіян.

Якщо говорити, скільки можуть кидати "м'яса", то практично безкінечно, поки в Росії не почнеться революція. Це може статися, коли складуться вибухонебезпечні відносини між різними групами еліт, силовими структурами, різними групами бізнесу і оточення Путіна. Коли зрозуміють, що далі так тривати не може і країна летить до краху. Спрогнозувати, коли може вибухнути ця хімічна суміш важко. Це може статися завтра, а може через півроку. Залежить від дуже багатьох факторів, про які не знаємо.

Наприклад, вже є відомості, що стріляються між собою ФСБ і кадировці, що почалися репресії проти керівництва розвідки ФСБ. Найкраще, якщо знайдеться хтось, хто зможе грохнути Путіна, щоб здобути собі індульгенцію на Заході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Росія нападатиме на Україну з повітря і землі: сценарії від військового експерта

Росіяни хворі, подібно до людей в нацистській Німеччині

Проблема Росії, що всі росіяни тією чи іншою мірою хворі, подібно людей в нацистській Німеччині. Населення не здатне адекватно оцінювати ситуацію, не протестує проти "похоронок", підтримує агресію і варвартсво російських військ.

По роботі відслідковую російську пресу. Спочатку там були розмови про успішний наступ і говорили, що українська пропаганда бреше про смерті тисяч росіян. Тепер тон змінився. Розповідає про російські втрати. Але говорять, що воюють проти дуже хитрого і підступного ворога - "українських нацистів". Однак російська армія для того і призначена, щоб гинути за Росію. Якщо є втрати, то про них маємо мовчати, щоб не створювати додатковий тиск на психіку мирних громадян. А вже після перемоги вшановуватимемо полеглих.

Росіянам все рівно, скільки кинути в топку свого "гарматного м'яса"

Російська пропаганда вже приймає втрати. Розуміють, війна триватиме не два-три дні. Фактично називають її "війною на виснаження". Але, за їхньою версію, воюють з НАТО і США в Україні. Тому їх позиція тепер така, що головне перемогти, а скільки буде втрат - не має значення. Тож будуть кидати все більше "гарматного м'яса".

Тому Україна відчайдушно просить США та інші країни дати озброєння, щоб захиститися (за даними CNN, США і НАТО направляють в Україну зенітно-ракетні комплекси; системи зенітно-ракетні комплексм "Оса", системи С-300 та переносні зенітно-ракетні комплекси "Стріла-3". – Gazeta.ua).

Перш за все, нам потрібні засоби протиповітряної та протиракетної оборони, щоб нейтралізувати загрози, які щодня і щоночі нависають над всією Україною. Вони б'ють ракетами і бомблять мирні українські міста. Якщо цю загрозу виключимо, нам буде легше знищувати російське "м'ясо". Тоді для нас не буде мати такого великого значення, скільки Росія готова кинути в топку своїх - 500 тис. чи 1 млн. Україна готова. США і решта країн НАТО мають нам тільки трохи допомогти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США нададуть Україні 800 систем ППО - Байден

В росіян дуже багато літаків. Ми збили під сотню гелікоптерів та біля сотні літаків. У них ще близько 300 літаків. Ще треба збити 150-200 штук

Щоб було зрозуміло, чому постійно говорю про авіацію, в росіян дуже багато літаків. Ми збили під сотню гелікоптерів та біля сотні літаків. Але в них ще близько 300 літаків. Невідомо, наскільки готові. Переважно збиваємо їх новітні літаки. Це викликає підозру, що старіші моделі в поганому стані. Можливо, ще треба збити їх 150-200 штук. Якщо в нас буде ППО, це абсолютно реально.

Чому вони кидають людей, як "гарматне м'ясо"?

Якщо вся російська нація хвора на злочинні ідеї на чолі з їхнім фюрером, то нічого не зробиш. Ми боремося за своє виживання. Маємо приклад Другої світової війни. Поки не взяли Берлін, Гітлер не заспокоївся, був готовий кинути на загибель всіх німців. Багато росіян гадають, що це їх місія. До смерті Путіна російське керівництво готове пускати росіян в топку війни.

Головне завдання України, США та цивілізованого світу - зменшити наші втрати. Росія може закидати нас трупами своїх солдат, якщо цього хоче. Але українці такого горя і страждань точно не заслужили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден назвав Путіна воєнним злочинцем. У Кремлі відповіли

Який зараз найбільш вірогідний військовий розвиток подій?

Наскільки розумію, російські генерали не доповідали від початку Путіну про реальний стан справ. Обіцяли, що кілька днів і візьмуть Київ, Харків, Маріуполь і Одесу.

Генерали, які бачать реальну ситуацію, розуміють, що Київ не буде містом, яке зможуть взяти. Не бачу такої перспективи. Тому він вже не в пріоритеті їх цілей. Вони зараз кров з носа намагаються взяти Маріуполь, щоб прокласти сухопутний коридор від Росії, з окупованого Донбасу, в Криму. По-друге, просунутися в районі Ізюму на Харківщині та оточити українське угруповання на Донбасі. Тактика котлів, щоб потім шантажувати українське керівництво на переговорах. Це їхня мрія. Потім піти на Миколаїв, а звідти на Одесу. Після чого висадка морського десанту в Одесі.

Зараз в них цілі по цих двох напрямках - наземний коридор з Донбасу в Криму, і далі до Придністров'я. І таким чином відрізати Україну від моря і реалізувати свою давню мрію про "Новоросію".

Автор: Facebook Михайла Самуся
  Військовий експерт Михайло Самусь каже, що в української армії є сили розбити росіян, тільки потрібно трохи зброї від країн НАТО, щоб прикрити небо
Військовий експерт Михайло Самусь каже, що в української армії є сили розбити росіян, тільки потрібно трохи зброї від країн НАТО, щоб прикрити небо

Завдяки нашим діям - абсолютний провал операції на миколаївському напрямку, а відтак і на одеському. Без Миколаєва практично не можна взяти Одесу. Якщо зараз наважаться висадити десант біля Одеси, це для них буде чергова військова катастрофа.

Щодо маріупольському напрямку, там ситуація дуже складна. Наші воїни мужньо обороняють, але є проблеми з постачанням боєприпасів, ліків та продовольства.

З нашої сторони, було б непогано провести контрнаступ, щоб зірвати черговість російських планів. Розгромити росіян під Києвом, а далі групу під Черніговом. Тоді можна просуватися ближче до Харкова та Ізюма. Так усунути загрозу оточення на Донбасі.

А потім провести контрнаступ на Донбасі. Тоді росіяни змушені будуть реагували на наші активні дії і облишити задум про наземний коридор з Донбасу в Крим. Їм доведеться думати про збереження окупованих районів Донбасу, відведуть сили від Маріуполя, що допоможе деблокувати місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для України зарезервували кругленьку суму від продажу майна еліти РФ

Чи Україні вистарчить сил на такі контурнаступи?

Україні потрібно закрити небо від ракетних і авіаційних ударів росіян, тоді зможемо перейти в контрнаступ. Сили в нас є, просто ми їх бережемо

Так, сил вистачає, але є проблема - ракетні та авіаційні удари росіян по наших силах. Нам конче потрібно максимально нейтралізувати ці загрози. Росіяни понесли величезні втрати і в них проблеми з логістикою. Тож, якщо говоримо про контрнаступ Київ-Чернігів-Харків, нам треба наносити максимально точні та ефективні удари по росіянах, які намагаються йти в наступ. Проте ми бережемо свої людські та технічні сили, щоб даремно їх не втрачати.

Нам потрібно розбивати російські сили, які відрізані від своїх баз постачання, але має бути прикриття з неба, щоб наших не розстріляли.

Україна може вдарити по Горлівці-Донецьку, щоб розблокувати Маріуполь, якщо буде прикриття з неба

Деблокування Маріуполя буде важко зробити, але можливо. Водночас варто б провести асиметричні дії. Наприклад, оточення Горлівки і Донецька. Провести рейд на цьому напрямку. Це викличе в Росії необхідність швидко відтягувати війська від Маріуполя і діяти в районі Донецька, бо там може виникнути загроза для росіян. Ситуація там хитка, оборона мінлива. Можливі швидкі зміни. Це відомо нам ще з 2014-2015 років, з моменту боїв за Дебальцеве. Українці тоді не пішли вперед, бо дотримувалися Мінських домовленостей. Тепер їх немає. Але якщо тоді б пішли на горлівському напрямку, атакували, то невідомо чим завершились б ситуація. Можливо, деокупацією регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог не зміг просунутись через Харківщину

Чи будуть росіяни штурмувати Маріуполь, Київ, Харків, чи далі будуть обстрілювати ці міста?

Харків вони штурмували не раз і в них нічого не вийшло. Якщо подивитися на ту кількість техніки, яка валяється навколо міста, це неймовірно багато. Її важко навіть порахувати.

Щодо Маріуполя, штурмують його щодня, щогодини. Кидають постійно нові й нові сили. Там навіть загинув російський командувач 150-ї дивізії, генерал-майор Олег Мітяєв. В Новочеркаську в 2018 році створили нову восьму армію, яка відповідала за окупаційний континент в Україні. Дивізія належала до неї. Ця армія забезпечує діяльність 1-го та 2-го армійського корпусу на окупованих частинах Донбасу, так звані війська Л/ДНР. Цей генерал був їх найбільший спеціаліст з війни на Донбасі. Він загинув на позиції на околиці Маріуполя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Міноборони розкрили головні цілі РФ у війні проти України

А чому він туди кунувся?

Означає наскільки росіянам критично взяти Маріуполь, що туди на передову лізуть генерали. Йде величезний тиск на командування збройних сил Росії, щоб взяли місто.

Слідкую за російськими пропагандистському телеграм-каналами. Вони в перший день війни говорили, що вже заходять в місто і починають зачистки. Минуло три тижні, а Маріуполь не взяли. За їх даними, кидають підлеглих цього генерала, тобто мобілізованих на Донбасі, "гарматне м'ясо". У них там величезні втрати.

Єдина проблема в Маріуполі для наших захисників - боєприпаси, протитанкові ракетні комплекси як то Javelin, протиповітряна підтримка. Вони там вперто і ефективно відбиваються. Якщо почнемо контрнаступ в районі Горлівки-Донецька, то вони будуть змушені відвести війська з-під Маріуполя, інакше оголять фланги.

З іншої сторони, основні їхні дії йдуть на луганському напрямку. Намагаються оточити українське угруповання на Донбасі. Маріуполь стримує їх просування. Україна має цим скористатися, провести рейд, щоб перевернути матрицю. Щоб росіяни реагували, а не нав'язували ініціативу. В нас зараз дуже професійне командування, яке все це бачить. Вони цю шахову партію розігрують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сейм Литви підтримав закриття неба над Україною

Що може переконати керівництво США та інших країн НАТО надати Україні більше військової допомоги?

Українці у демократичних країнах, будь ласка, виходьте на акції на підтримку України та тисніть на місцеву владу, щоб допомогла нам закрити небо

Усе це демократії, тому потрібні активні акції протесту української діаспори та тамтешніх небайдужих жителів. Місцевих політиків можуть переконати лише відповідні голоси їх радників та настрої суспільства. Щоб радники говорили лідерам країн, що якщо зараз активніше підтримають Україну, то на наступних виборах переможуть. А якщо ні, то є велика ймовірність, що програють. Це єдине, що можеш змінити думку сучасних демократичних політиків. Велике прохання до всіх українців із різних демократичних країн виходити на акції на підтримку України та переконувати місцевих робити так само.

Згадайте, як США вступали в Другу світову війну. Дуже неохоче. Британський прем'єр Вінстон Черчилль тривалий час наодинці стримував нацистську агресію в Європі. Не один місяць просив американців допомогти. Наполегливо переконував президента США Франкліна Рузвельта, щоб Америка вислала допомогу знекровленій Великій Британії і почала ленд-ліз, що, врешті, сталося.

Не кажу, що має статися новий Перл-харбор, напад Японії на США під час Другої світової, щоб Америка втрутилася в цю війну. Сподіваюся цього не станеться. Але небажання США, а тим паче європейських країн НАТО вступати в війну зрозуміле. Вони до війни не готові фізично, психологічно, військово. Ці випадки, коли безпілотник пролетів до хорватської столиці, свідчення, що його проспали. Безпілотних на радарах виглядає так само як крилата ракета. Тобто ракета пролетіла половину південного флангу НАТО, могла завдати удару, і ніхто не зреагував. Угорці та румуни кажуть, що бачили її, але хорватам нічого не сказали. Скільки б Росія воювала з такими країнами без США? Вони не хочуть воювати.

Але оскільки Україна не капітулювала, оскільки ми продовжуємо боротися, то наростає підтримка серед нормальних людей в різних країнах цивілізованого світу. Більшість європейського електорату, депутатів в Європарламенті, нас підтримують. Це означає, що якщо ці політики зараз не підтримують Україну, то програють на наступних виборах. Маю велике сподівання, що на наступному саміті НАТО 24 березня в Брюсселі, де буде президент США Джо Байден, Альянс прийме позитивні для нас рішення про підтримку України та посилення східного флангу НАТО.

Головне, щоб в Альянсі підтримали ленд-ліз для нас, нові поставки озброєння. Це дозволить українським генералам розігрувати шахові партії з іншої позиції, маючи під рукою сильніші фігури. Якщо Україну зараз фізично зможе закрити для себе небо, посиливши систему української протиповітряної та протиракетної оборони новими засобами та літаками, це поставить велику загрозу російським планам. Україна тоді зможе провести стратегічні контрнаступи. Це абсолютно змінить картину і поставить Росію перед складним вибором - або капітулювати, або йти далі і провокувати конфлікти в країнах Балтії чи Польщі, щоб розтягнути сили НАТО, або заморозити ситуацію в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукають українські патрони аби прострелити собі ноги - окупанти шукають вихід як повернутись додому

Найкращий вихід був би, якщо б хтось із російських генералів зайшов у бункер Путіна і задушив цього виродка

У будь-якому разі всі мають розуміти, що Путін - хвора людина і немає шансів з ним домовитися припинити війну. Найкращий вихід був би, якби хтось із російських генералів зайшов у його бункер і задушив цього виродка. Але сумніваюся, що там є такі відважні люди.

Якщо НАТО вступить по-серйозному у війну і російські генерали зрозуміють, що у них немає виходу, то можуть ліквідувати Путіна. Можуть піти на це, щоб врятувати свої шкури, щоб на нього все скинути. Відбутися відносно невеликим термінами покарання за військові злочини, 10-20 років, а не пожиттєвими ув'язненнями.

Може дійти до трагедії застосування ядерної зброї. Він може на таке піти. У перший тиждень війни у мене було враження, що Путін готовий. Міг зробити це, якби його генерали доповідали правду про крах плану. Якби побачив катастрофу, яка відбулася на полях бою з його передовими військами, то міг би зважитись на ядерну бомбу, щоб зламати наші сили, що змусити Україну та країни НАТО до переговорів на його умовах.

Підозрюю, він це не зробив, бо не знав всього, бо йому говорили, що ще кілька днів і Київ візьмуть. Але, загалом, все, мовляв, йде добре і за планом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Миколаєвом окупанти накивали п'ятами й "подарували" ЗСУ вантажівку з боєприпасами

Якою може бути реакція цивілізованого світу, якщо застосує ядерну зброю проти нас?

Це буде визнано злочином проти людяності. Путіна вже й так визнають військовим злочинцем. Принаймні, на рівні Конгресу США. Тоді в НАТО вже не може бути ніяких аргументів, чому не втручаються в війну, бо наступною буде країна Балтії, Польща чи Румунія, а далі вся Європа. Думаю, використання ядерної зброї змусить навіть Байдена діяти більш жорстко.

Росіяни влаштували військові бази на ЧАЕС і Запорізькій АЕС. Наскільки українська армія може їх звідти вибити, не довівши ситуацію до трагедії?

Якщо росіянам прийде команда нанести удари по Запорізькій АЕС, то буде непрогнозована ситуація, яка може завдати шкоди самій Росії, і хмара радіації накриє південь РФ.

Якщо говоримо про ЧАЕС, то на білорусів росіянам давно начхати, але тоді проблеми будуть також для цілої Європи, і, можливо, Росії.

Думаю, вони самі підуть з цих об'єктів, коли програють. Хоча, звісно, в них вистачає відморозків. Підуть, намагаючись уникнути полону і суду за ядерний тероризм. Ці люди в разі полону не будуть звичайними полоненими, але відповідатимуть за потенційну шкоду глобальній безпеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чорнобильській АЕС може статись друга Фукусіма

Захоплення АЕС – ядерне окупаційне мародерство.

Росіяни хотіли захопити всі ядерні АЕС, щоб завдати енергетичного удару по Україні, і мати змогу шантажувати нас відключенням української енергетичної системи. З іншої сторони, доповідають, мабуть, Путіну, що все нормально, що в майбутньому "Росатом" зможе отримати собі додаткові потужності, на яких зароблятиме гроші. Ядерне окупаційне мародерство. Захоплення важливих інфраструктурних об'єктів, які приносять прибуток.

На яких умовах і коли українська влада може підписати перемир'я або мир з росіянами?

Мир за умови повної капітуляції Росії, деокупації українських територій і зняття будь-яких попередніх вимог з їхньої сторони.

Вимоги Росії про "денацифікацію" і "демілітаризацію" взагалі неможливі до виконання. Українська сторона, в принципі, не може їх підписати. Хіба якийсь Янукович в себе на дачі папірець такий підпише.

Щодо перемир'я, воно може бути. Росія може піти на гуманітарне перемир'я, щоб припинити вогонь, дати можливість вивести людей з Маріуполя, доставити туди гуманітарні вантажі. Москва може піти на таке, щоб взяти паузу і наростити резерви, мобілізувати людей, сформувати нові угруповання, і послати їх в Україну.

З нашої сторони, це був би час для шанс вирішити гуманітарні питання та перегрупувати війська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У багатьох є ейфорія, що війна за місяць-два закінчиться. Треба готуватися до найгіршого" – військовий експерт

Наразі виглядає, що війна надовго і не видно її завершення?

Наша армія готова швидко завершити справу і вигнати окупантів. У нас професійні генерали, які розуміють ситуацію. Їм потрібно трішки допомогти зброєю

Це багато в чому залежить від США та військової допомоги Заходу, бо наша армія готова швидко завершувати справу. У нас професійні генерали, які розуміють ситуацію. Їм потрібно трішки допомогти, щоб шахматну партію реалізувати успішніше. Якщо отримуємо системи, які нейтралізують можливі удари з неба, то російські колони будуть розбиті. Кілька успішних операцій, і наші воїни розіб'ють матрицю російських задумів. Якщо будуть успішні контраступи, то їх сили почнуть сипатися.

Може, вдасться завершити повним крахом Росії. Зокрема, вигнати їх навіть із Криму. Для них це буде національна трагедія, але справа в тому, що вона вже розпочалася для росіян.

Зараз ви читаєте новину «"Росіянам критично взяти Маріуполь, туди на передову лізуть навіть генерали" – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі