четвер, 03 березня 2022 17:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Росію хочуть позбавити права вето в Радбезі ООН

Росію хочуть позбавити права вето в Радбезі ООН
Ритіс Паулаускас говорить, що Росіє агресором і її треба позбавити права вето в Радбезі ООН. Фото: https://www.urm.lt

В умовах, коли Росія є стороною воєнного конфлікту проти України, Литва вважає за доцільне, щоб РФ утрималася від використання права вето в Радбезі ООН щодо цього питання.

Про це УНІАН заявив постійний представник Литви в ООН Ритіс Паулаускас.

"25 лютого Росія наклала вето на проект постанови Ради Безпеки ООН, що найрішучішим способом засуджувала агресію Російської Федерації проти України в порушенні статті 2 пункт 4 Статуту Організації Об'єднаних Націй. Як і багато разів у минулому, РФ знову вдалася до цього інструменту. Важливо було б, щоб Росія утрималася від голосування з питань конфлікту, в якому вона безпосередньо бере участь. Відповідно до Статуту ООН сторона у спорі утримується від голосування щодо таких рішень відповідно до розділу VI та пункту 3 статті 52", - пояснив представник Литви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трибунал у Гаазі для Путіна та його кола: як відбувається та коли чекати вироку

За його словами, вони б хотіли, щоб Росія утрималася від використання вето, особливо в подібній ситуації, коли вона воює з Україною.

"Постійні члени Ради Безпеки ООН несуть основну відповідальність за підтримання миру та стабільності в усьому світі. Тому конструктивні рішення та резолюції, які можуть допомогти вирішити конфлікт і досягти миру, заблоковані не будуть", - зазначив він.

Водночас це дуже складне правове питання, проблема вирішення якого сягає 1946 року, зазначає Ритіс Паулаускас.

"У міжнародній спільноті вже багато років ведуться дискусії щодо виключення застосування права вето на явні випадки геноциду та інших тяжких злочинів проти людства. Поки що ми не змогли досягти істотного прогресу. Тому маємо зосередитися на тому, що ми можемо зробити прямо зараз – вимагати негайного припинення агресії Росії проти України. Позачергова сесія Генеральної Асамблеї 141 голосом ухвалила резолюцію "Агресія проти України". І це дуже важливий крок у правильному напрямку", - заявив Ритіс Паулаускас.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «Росію хочуть позбавити права вето в Радбезі ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі