пʼятниця, 25 травня 2018 12:23

Росія зізналася у допінгу на Олімпіаді

Росія зізналася у допінгу на Олімпіаді
Російський карикатурист Сергій Йолкін висміяв допінговий скандал під час Олімпіади 2014 року у російському Сочі. В сечі російських спортсменів виявили заборонений препарат мелдоній. Фото: Sergey Elkin

Російські спортивні організації визнали існування в країні допінгової системи.

Про це президент Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Крейг Ріді розповів виданню L'Equipe. Організація отримала лист, за яким російська сторона визнала застосування допінгу російськими спортсменами. Свої підписи поставили глава Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков, міністр спорту РФ Павло Колобков і глава Паралімпійського комітету країни Володимир Лукін.

"Ми щиро шкодуємо про всі маніпуляції і практики, що відбувалися в Росії. На російський спорт вплинула сильна криза. Її спровокувала неприйнятна ситуація з антидопінговою системою. Це виявили під час робіт комісій Паунда, Макларена і Шміда. Від імені організацій, які ми представляємо, висловлюємо співчуття за те, що відбувалося. Хочемо запевнити вас, що ми винесли уроки з цієї кризи. Ведуться значні реформи, і ми впевнені, що вони зроблять боротьбу з допінгом ефективнішою в нашій країні", - йдеться в листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського спортсмена запідозрили у вживанні допінга

Визнання звіту Макларена є однією з умов, встановлених Міжнародною федерацією легкої атлетики (ІААФ). Друге - Росія повинна допустити міжнародних експертів у московську антидопінгову лабораторію. Після виконання умов у ІААФ поновлять членство Російської Федерації, призупинене з 13 листопада 2015 року. Також після цього зможе відновити свою роботу Російське національне антидопінгове агенство.

Наприкінці 2014 року були проведені тести збережених зразків сечі учасників Олімпіади -2014. Серед 8300 зразків цю речовину знайшли у 182 випадках. Кремль стурбований тим, що світові антидопінгові правила ускладнюють участь російських спортсменів у важливих міжнародних змаганнях. Тому Володимир Путін хоче змінити "правила гри". Російське МЗС намагатиметься внести зміни до базового договору, що лежить в основі антидопінгової роботи у всьому світі. Про це Путін заявив російським паралімпійцям під час особистої зустрічі. Також зазначив, що РФ не причетна до вживання допінгу спортсменами і приховування такої практики.

Зараз ви читаєте новину «Росія зізналася у допінгу на Олімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі