четвер, 06 грудня 2018 11:29

Росія не залишить без відповіді дії США

Росія не залишить без відповіді дії США
В НАТО оприлюднили офіційну заяву, в якій Росія звинувачується в порушенні ДРСМД. Фото:ichef.bbci.co.uk

У разі виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) метою для дій Росії у відповідь стануть країни, які розмістять у себе такі американські ракети.

Якщо договір про РСМД зруйнують, то це не залишиться без відповіді з нашого боку, заявив начальник генштабу російської армії Валерій Герасимов.

"Не територія США, а країни, що розмістили американські комплекси з ракетами малої та середньої дальності, стануть об'єктами ураження для дій Росії у відповідь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США заговорили про нові санкції проти РФ

Герасимов укотре звинуватив США у порушенні ДРСМД, а зустрічні звинувачення з боку Вашингтона назвав "спробою закамуфлювати справжній стан справ".

Крім того, голова російського генштабу стверджує, що США обходять деякі положення Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), підписаного 2010-го.

"На жаль, наші американські партнери для виходу на встановлені договором кількісні параметри протягом 2 років здійснювали переобладнання частини своїх стратегічних наступальних засобів (по 4 пускові установки на кожній із 14 підводних човнів типу "Огайо" та 41 важкому бомбардувальнику В-52Н) і в односторонньому порядку виключили їх з обліку за договором. Це дає їм можливість у найкоротші терміни наростити потенціал своїх стратегічних наступальних сил і збільшити кількість боєзарядів на понад 1200 одиниць", - вважає він.

Президент Росії Володимир Путін, коментуючи заяву Вашингтона, сказав, що США не надали жодних доказів того, що Росія порушила договір.
"Найголовніше обґрунтування - це те, що ми щось порушуємо. При цьому, як зазвичай, жодних доказів порушень із нашого боку не надається", - сказав Путін.

Офіційні звинувачення НАТО

Напередодні в НАТО оприлюднили офіційну заяву, в якій Росія звинувачується у порушенні ДРСМД.
Раніше з подібними звинуваченнями щодо Росії виступали США, але тепер Вашингтону вдалося також переконати в обґрунтованості своїх побоювань союзників із НАТО.

"У США є докази того, що Росія порушує договір (ДРСМД. - Ред.). І ми надавали ці докази і Росії, і нашим партнерам. Я не можу обговорювати розвідданих і подробиць тієї інформації, яка могла бути надана. Але всі сторони обізнані з відомостями, які їм слід знати", - повідомила представник Держдепартаменту США Ванесса Аскер.

У разі, якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до виконання ДРСМД, США вийдуть із договору, заявили у Вашингтоні.

"НАТО дає Росії останній шанс для порятунку договору РСМД. Або вона повинна готуватися до світу без ДРСМД", - заявив за результатами наради в Брюсселі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Позиція Росії

У Кремлі заяву НАТО назвали нагнітанням ситуації та маніпулюванням фактами.

"Ну, дійсно, ми бачили заяви різних сторін, ми бачили заяву керівництва НАТО. Безумовно, скажімо так, мова йде про нагнітання ситуації, йдеться, здебільшого, про маніпулювання фактами для того, щоб цими фактами закамуфлювати справжні цілі щодо виходу з РСМД Сполученних штатів", - заявив речник президента Росії Дмирий Пєсков.

Росія неодноразово відкидала звинувачення американської сторони та висувала США зустрічні претензії в зв'язку з розміщенням системи протиракетної оборони в Європі.

"Наші ракети не порушують, а ось вони порушують. МК41 - (пускова установка) подвійного призначення, AGM-158 - ракета, яка переведена на режим універсальної пускової установки наземного використання, а також універсальний безпілотник, який із великим зарядом може долетіти, обійшовши все, - вони вже поставили на військові бази в Європі всі ці системи", - говорив член комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич.

Україна вимагає підписантів Будапештського меморандуму провести термінові консультації через агресію Росії в Чорному морі та Керченській протоці.

Зараз ви читаєте новину «Росія не залишить без відповіді дії США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі