понеділок, 22 січня 2018 11:49

Росія не дозволить увійти миротворцям на Донбас - Лавров

Росія не дозволить увійти миротворцям на Донбас - Лавров
Лавров поставив вимоги для миротворчого контингенту. Фото bbc.com

Росія не дозволить миротворчої місії увійти на Донбас, поки Україна не виконає Мінські домовленості.

"Мінськ" говорить: амністія, особливий статус і вибори. В ході роботи Контактної групи, "нормандського формату" українська сторона говорить: давайте навпаки - спочатку забезпечимо повну безпеку, вихід на кордон, а потім будемо все це вирішувати. Ми їм всі ці роки пояснюємо, що повний контроль України над цією частиною кордону з Російською Федерацією є останнім пунктом мінських домовленостей", - розповів Сергій Лавров, глава МЗС Росії.

За словами Лаврова, у жителів окупованих територій повинен бути статус, який гарантує російську мову, культуру, "спеціальні зв'язки з Росією, незалежно від того, куди дінеться київська влада, що у них буде свій голос за призначення суддів, прокурорів і буде своя народна міліція".

"Але коли нам кажуть, що ми все зробимо, але спочатку треба віддати міжнародним силам весь цей район, щоб вони там "замовляли бал", це не пройде. Це "червона лінія", – зазначив Лавров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відмовилась підписувати договір про заборону ядерної зброї.

Росія відкинула практично всі важливі положення, тому досі не почалася робота над мандатом миротворчої операції на Донбасі. 15 січня Лавров заявив, що РФ не порушувала Будапештський меморандум 1994 року, так як, за його словами, Москва не погрожувала і не застосовувала проти України ядерну зброю. Також він сказав, що Москва поважає територіальну цілісність України в межах, що склалися після окупації Криму. Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер назвав абсолютно абсурдною заяву глави МЗС Росії Сергія Лаврова про те, що Росія не порушувала Будапештський меморандум. Для вирішення ситуації на Донбасі можуть застосувати два варіанти миротворчих операцій. Про це заявив представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

Зараз ви читаєте новину «Росія не дозволить увійти миротворцям на Донбас - Лавров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі