понеділок, 16 вересня 2024 11:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія битиме по інфраструктурі українських АЕС - у США зробили попередження

Росія битиме по інфраструктурі українських АЕС - у США зробили попередження
Радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван попередив про російські удари по українських електростанціях. Фото: ettyimages.com

Загроза ударів Росії по інфраструктурі українських атомних станцій є реальною.

Тому США надають підтримку Україні щодо їх захисту. Про це на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві заявив радник з національної безпеки президента США Джейкоб Салліван, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що росіяни "абсолютно нахабно атакують цивільну енергетичну інфраструктуру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Міненерго розповіли про наслідки останніх атак РФ

"Вони вже завдавали ударів по українських атомних електростанціях, і, я думаю, що ми можемо побачити це знову, а вони дуже важливі для забезпечення України енергією. Тому потреба допомогти Україні захистити ці атомні електростанції особливо гостра, і ми приділяємо їй першорядну увагу", - сказав Салліван.

За його словами, першим елементом підтримки, над якою його команда працює щодня, є додаткові системи ППО.

Друге - пасивний захист. Радник нагадав, що багато енергетичних трансформаторів, підстанцій чи інших елементів енергетичної інфраструктури зазнають ударів не балістичних ракет, а іранських безпілотників. Збиток від цього можна значно знизити, побудувавши бетонні загородження, необхідні для нейтралізації дронів, що знімає навантаження із системи ППО.

"Україна домоглася непоганих результатів у цьому напрямку, але, чесно кажучи, ще багато чого належить зробити, і ми намагаємося надати їм інструменти для створення такої інфраструктури навколо більшої кількості енергетичних об'єктів", - зазначив Салліван.

Третій елемент - це швидкий ремонт. США нещодавно виділили сотні мільйонів доларів на зусилля зі швидкого ремонту енергосистеми.

"Але це те, що вимагає щоденних зусиль, тому що Росія невпинно і жорстко намагається завдати удару по енергосистемі та занурити Україну в холод і темряву, особливо в міру наближення зими", - додав Салліван.

Російська Федерація готує нові атаки по енергетиці України, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, Україна має розвіддані про те, що готуються наступні масовані ракетні і дронові удари по енергосистемі.

Зараз ви читаєте новину «Росія битиме по інфраструктурі українських АЕС - у США зробили попередження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі