середа, 31 жовтня 2018 13:25

Російський літак розбився в Єгипті
22

 Солдат єгипетської армії стоїть на варті біля уламків російського авіалайнера, який зазнав на півночі Єгипту
Фото: REUTERS
Військові слідчі з Єгипту і Росії стоять біля уламків російського авіалайнера на місці його падіння
Військові слідчі з Росії стоять біля уламків російського авіалайнера на місці його катастрофи
Військові слідчі з Єгипту і Росії стоять біля уламків російського авіалайнера на місці його падіння
Рятувальники працюють на місці падіння російського літака

31 жовтня 2015-го літак A321 "Когалимавіа", здійснюючи переліт із Шарм-еш-Шейху до Санкт-Петербургу, зник із радарів на 23 хв. польоту. 224 людини, які в той момент перебували на борту літака, загинули.

На борту перебувало 217 пасажирів і 8 членів екіпажу - із них 58 чоловіків, 134 жінки та 25 дітей. Більшість пасажирів - громадяни РФ, але також постраждали 4 людей з України та 1 громадянин Білорусі.

Єгипетське управління авіації повідомило, що літак здійснював політ на висоті 9,4 км, потім скинув висоту до 1,5 км, після чого зник із радарів.

На пошуки повітряного судна вирушила воєнна авіація Єгипту. Армія оборони Ізраїлю надала свій розвідувальний літак для цієї операції.

Уламки A321 виявили в центрі Синайського півострова поблизу міста Ель-Хасна. Екстрені служби Єгипту вирушили на місце, щоб ідентифікувати літак.

"Ми чуємо багато дзвінків телефонів, які, швидше за все, належать жертвам. Ми збираємо їх і кладемо в сумку", - заявив співробітник служби безпеки на місці події.

Одразу після катастрофи Каір повідомив, що участь у розслідуванні можуть брати всі зацікавлені країни. Створили спеціальну комісію з розслідування, до неї увійшли фахівці з 5 країн: Росії, Єгипту, Франції (держави - розробника літака), Німеччини (країни - виробника лайнера) та Ірландії (держави реєстрації).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирський авіалайнер Boeing 737 впав у море

Бойовики терористичної організації "Ісламська держава" повідомили у своєму твіттері, що падіння лайнеру - їхніх рук справа: "Ми зробили це у відповідь на російські авіаційні удари, через які загинули сотні мусульман на сирійській землі". Міністр транспорту РФ заявив, що це неточно.

17 листопада 2015-го голова ФСБ РФ Олександр Бортніков під час наради у Кремлі про підсумки розслідування причин катастрофи російського літака повідомив, що у результаті дослідження особистих речей, багажу і частин літака, що зазнав аварії в Єгипті, були виявлені сліди вибухової речовини іноземного виробництва. Він кваліфікував те, що трапилося, як теракт.

У свою чергу, єгипетська влада закликали не поспішати з висновками. Голова МЗС Єгипту Самех Шукрі повідомив, що теракт - це лише одна з версій слідства.

У червні директор ЦРУ Джон Бреннан, виступаючи у сенаті Конгресу США, повідомив, що американська розвідка має дані про причетність до вибуху на російському пасажирському літаку А321 єгипетського угрупування "Ансар Бейт аль-Макдіс", які присягнули на вірність забороненому в багатьох країнах терористичному руху "Ісламська держава". 4 серпня міноборони Єгипту заявило про ліквідацію лідера цього терористичного угруповання.

У Краснодарському краї Росії 18 жовтня розбився військовий літак Л-39.

Зараз ви читаєте новину «Російський літак розбився в Єгипті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі