пʼятниця, 23 жовтня 2020 12:24

Російські силовики отруїли майже 200 заручників
9

Теракт в московському театрі «Дубровка» / Reuters, ТАСС
Теракт в московському театрі «Дубровка» / Reuters, ТАСС
Теракт в московському театрі «Дубровка» / Reuters, ТАСС
Теракт в московському театрі «Дубровка» / Reuters, ТАСС
Теракт в московському театрі «Дубровка» / Reuters, ТАСС

23 жовтня 2002 року о 21:15 40 озброєних чеченських бойовиків захопили в Москві театр "Дубровка" з 916 глядачами, працівниками і акторами першого російського мюзиклу "Норд-Ост". Дві доби тривали переговори з російською владою. Бойовики вимагали вивести російські війська з Чечні. Вдосвіта 26 жовтня спецслужби Росії запустили невідомий газ для засинання. Усіх бойовиків вбили. Російська влада не сказала медикам про склад газу, не видала антидотів, від чого загинули 174-204 заручники. Точна кількість невідома, бо Москва приховує і маніпулює інформацією. Росія заявила, що вмерли 130 заручників. У причинах смерті вказували ускладнення хронічних хвороб.

Очолював чеченців Мовсар Бараєв. Майже половина терористів були вдовами загиблих в Чечні бойовиків. Вони замінували зал і мали на собі вибухівку, щоб підірватися в разі штурму. За їхніми словами, довезли через усю російську столицю вибухівку та зброю, даючи хабарі російським правоохоронцям.

24 жовтня о 00:15 правоохоронці вийшли на зв'язок з терористами. До них пропустили депутатів російської Думи, які визволили 17 осіб. Вранці до театру під'їхали ще кілька депутатів. Телеканал "Аль-Джазіра" розповсюдив телезвернення терористів, записане заздалегідь. У ньому проголосили себе смертниками і висунули вимогу до влади Росії вивести війська з Чечні та припинити там війну. Путін відмовився вести переговори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 130 загиблих - розповіли про причетність Путіна до спецоперації

Уряд Росії пообіцяв терористам можливість безперешкодно залишити країну в разі, якщо відпустять всіх заручників. Ці пропозиції чеченці відкинули. Заручники звернулися до Путіна з проханням не штурмувати театр. За допомогою іноземних дипломатів і депутатів звільнили ще 39 заручників.

Загалом, терористи звільнили до 200 осіб, серед яких діти, вагітні, мусульмани, іноземці. Терористи заявили, що готові вбити 10 заручників за загиблого чеченця, якщо силовики почнуть штурм.

26 жовтня, о 5:00 почалася спецоперація. Через планування театру спецназ мав пройти 30 м коридором, піднятися по добре захищених сходах, перш ніж дістатися залу, де були заручники. У нападників було безліч вибухівки, найпотужніша з яких у центрі залу. Спецназ із ФСБ закачав невідому хімічну речовину в вентиляційну систему будівлі та почав операцію. Усіх 40 терористів вбили, і приблизно 204 заручники загинули згодом через отруйну речовину, закачану в театр. Тип газу ніколи не розголошувався, хоча вважають, що це карфентаніл.

Більшість заручників і жінок-смертниць знепритомніли, але деякі чинили опір ще протягом години.

Карфентаніл — синтетичний лікарський засіб з групи наркотичних анальгетиків, похідний від фентанілу. Вважається найпотужнішим опіатом, дія якого у 10 тис. разів перевищує дію морфіну. Вплив на людину розпочинається з 1 мікрограму. Оскільки доза препарату, достатня для впливу на людину, вкрай мала, важко розрахувати безпечну дозу. Тому препарат не застосовують в лікуванні, а виключно у ветеринарії для знерухомлення чи обезболення великих тварин. Не використовують для хворих опійною наркоманією через численні побічні наслідки. Зокрема, втрата координації, біль у тілі, нудота, блювання, ціаноз шкіри і слизових оболонок, галюцинації, запаморочення, звуження зіниць, зупинка дихання. Незначне перевищення безпечної дози призводить до смерті.

Невдовзі після штурму, о 7:20, російська влада повідомила, що операція успішно закінчилася й, окрім терористів, загинуло ще 67 заручників. Непритомним не надавали медичну допомогу. Це призвело до десятків смертей. Бракувало машин швидкої, медикам не давали доступу до театру.

28 жовтня Міноборони Росії скасувало плани скоротити з 80 тис. кількість військ у крихітній Чечні (населення менше 1,5 млн осіб). Російські війська почали масштабну операцію проти сепаратистів. Відтак нова хвиля біженців втекла з регіону. Влада жорстко обмежила висвітлення антитерористичних операцій в ЗМІ, заборонивши публікацію чи трансляцію заяв терористів, що можуть перешкодити операції чи виглядати як спроби виправдати їхні дії. Кількість чеченців в Москві зросла з 20 тис. до приблизно 80 тис.

Цей теракт став хронологічно другим в ряду трьох найбільших в Росії, поряд із вибухами житлових будинків у Москві та Волгодонську в вересні 1999-го, та нападом на школу в Беслані в вересні 2004-го.

Зараз ви читаєте новину «Російські силовики отруїли майже 200 заручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі