середа, 12 липня 2023 17:57

Спецтема: Війна Росії проти України

"Рішення НАТО щодо України – крок до глобальної війни" – політолог про саміт у Вільнюсі

"Рішення НАТО щодо України – крок до глобальної війни" – політолог про саміт у Вільнюсі
Лідери Альянсу, особливо президент США Джо Байден, враховують умови Росії досі. І таким чином хочуть уникнути ескалації відносин з РФ, сказав політолог Михайло Басараб. Фото: rfi.fr

НАТО формально скасувало для України вимогу виконання ПДЧ. Але це лише формальність. Насправді ж, Альянс намагається прикрити цим рішенням свою нерішучість та відхід від політики захисту Європи від агресії Росії. Це зовсім не відвертає глобальну війну, а навпаки наближає її. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

"Україна безумовно вдячна НАТО за всю військову допомогу і політичну підтримку. Без неї ми б зазнали набагато більших втрат. Але небажання чи неготовність Альянсу запросити Україну до свого складу говорить про те, що НАТО все ще не хоче йти на загострення відносин з Росією. Хоча війна Росії проти України триває, і ми розуміємо, що вона, насправді, має значно ширший вимір, ніж війна між двома країнами. Росія не приховує, що це елемент протистояння з НАТО. Путін і інші представники його злочинного угруповання відкрито про це говорять. Росія намагається боротися за глобальне лідерство. Одна з вимог Росії до України та Заходу – це нерозширення НАТО на схід і не прийняття України до Альянсу. Останнє взагалі один з приводів початку повномасштабної війни", – відзначив Басараб.

НАТО по-суті публічно відмовляє Україні, додав політолог.

"Це означає одразу кілька моментів. Лідери Альянсу, особливо президент США Джо Байден, враховують умови Росії досі. І таким чином хочуть уникнути ескалації відносин з РФ. Це також сигнал Путіну, що поле для компромісів і переговорів все ще є. Я би ось так прочитав рішення щодо України у Вільнюсі. І це головним чином особисте рішення президента Байдена. На сьогодні основна місія НАТО – не допустити участі країн-членів у збройному протистоянні з Росією. З самого початку НАТО створювали для запобігання третій світовій війні. Це геніальне рішення президента Трумена, який вирішив зіграти на випередження. НАТО створили, щоб в Європі не було вакууму. Москві це рішення не сподобалося. Але тоді ніхто не заважав на їх думку. Згодом, величезним ляпасом Кремлю стало прийняття до НАТО Туреччини і Греції. Це зробили для обмеження Москви у напрямку сходу та півдня. Ще один ляпас – прийняття до Альянсу Західної Німеччини. Зараз політика зовсім протилежна", – наголосив Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США пояснили, чому Україна не отримала запрошення на вступ до НАТО

Москві ніби кажуть, що та може робити все, що хоче, але щоб не було фізичного нападу на одну з країн НАТО, уточнив політолог.

"НАТО трансформувалося у блок держав для уникнення війни. Щоб прикрити цю позицію, довелося прийняти рішення щодо скасування ПДЧ. Втім, з одного боку нам казали, що ми ще не готові і треба виконати домашні завдання. А тут заява, що Україна вступить без ПДЧ – а це і є програма домашніх завдань. Ці заяви суперечать одна одній. Всі ці розмови – це відмовки. Байден зрадив Трумена і знищив філософію НАТО. Бо безвольність Альянсу веде не до уникнення війни, а радше заохочує до війни проти НАТО. Бо авторитарні держави, як Росія, розцінюють обережність як слабкість, а не мудрість. Вчорашнє рішення у Вільнюсі – ще один крок до глобальної війни. Цього може не статися, але ми стали на один крок ближче", – сказав Басараб.

НАТО формально скасувало для України вимогу виконання ПДЧ, підтвердив генсек Єнс Столтенберг. Але – лише формально. Бо одночасно Альянс запровадив новий етап, що діятиме лише для України.

Нині немає жодної ясності щодо умов майбутнього членства України в НАТО. Зокрема невідомо, коли і ким вони будуть сформульовані, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Україна зможе стати членом НАТО лише після перемоги у війні з Росією. А поки що західні партнери мають підтримувати Україну всім необхідним.

Зараз ви читаєте новину «"Рішення НАТО щодо України – крок до глобальної війни" – політолог про саміт у Вільнюсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі