вівторок, 04 квітня 2023 05:30

Расист застрелив борця за права чорношкірих

Расист застрелив борця за права чорношкірих
Місце, де застрелили Мартіна Лютера Кінга / Getty Images

4 квітня 1968-го був смертельно поранений, стоячи на балконі біля своєї кімнати на другому поверсі мотелю "Лотарингія" в Мемфісі, пастор Мартін Лютер Кінг - лідер руху за права чорношкірих в США. Куля потрапила йому в щелепу і розірвала спинний мозок. Кінгу було 39 років.

За кілька місяців до вбивства Кінга все більше турбувала проблема економічної нерівності в США. Він організував кампанію для бідних, щоб зосередити увагу на цій проблемі, а в березні 1968-го відправився в Мемфіс на підтримку афроамериканських санітарних робітників. 28 березня марш протесту робітників під керівництвом Кінга закінчився насильством і смертю чорношкірого підлітка. Кінг залишив місто, але пообіцяв повернутися на початку квітня, щоб очолити ще одну демонстрацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маніфестанти йшли маршем п'ять днів

3 квітня, повернувшись в Мемфіс, він виголосив свою останню проповідь. Через день Кінг був застрелений снайпером. Коли стало відомо про вбивство, в містах по США спалахнули заворушення, і війська Національної гвардії були задіяні в Мемфісі та Вашингтоні. 9 квітня Кінга поховали в рідному місті Атланта.

У вечір вбивства Кінга знайшли мисливську рушницю Remington на тротуарі поруч з нічліжкою біля мотелю Lorraine. Протягом наступних тижнів гвинтівка, звіти очевидців і відбитки пальців на зброї вказували на підозрюваного – раніше судимого Джеймса Ерла Рея. Злочинець втік з тюрми в квітні 1967-го, відбуваючи покарання за пограбування. У травні 1968-го розпочалося масове полювання на Рея. Зрештою ФБР встановило, що він отримав канадський паспорт під вигаданим ім'ям, що в той час було відносно легко.

8 червня слідчі Скотланд-Ярду заарештували Рея в лондонському аеропорту. Він намагався вилетіти до Бельгії, щоб звідти потрапити в африканську Родезію, теперішнє Зімбабве. Країною тоді керувала репресивна влада білої меншості. Екстрадований до США, Рей постав перед судом Мемфіса в березні 1969-го і визнав себе винним у вбивстві Кінга. Його засудили до 99 років тюрми.

Мотивом вбивства Кінга був расизм. За словами сім'ї і друзів Рея, він був відвертим расистом, який повідомив їм про свій намір убити Кінга. Вбивця помер в тюрмі в 1998-му.

Зараз ви читаєте новину «Расист застрелив борця за права чорношкірих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі