субота, 29 жовтня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Поразки змусили Володимира Путіна та його генералів змінити тактику" – Джон Лох

"Поразки змусили Володимира Путіна та його генералів змінити тактику" – Джон Лох
Аналітик Джон Лох вважає, що Захід має надати Україні більше ресурсів, щоб пережити важку зиму / Warsaw European Forum

Думки на сайті CNN наукового співробітника програми "Росія та Україна" у британському аналітичному центрі Chatham House Джона Лоха

З наближенням зими вечори стають довшими, і по всій Україні гасне світло. Цього тижня віцепрем'єр України Ірина Верещук дійшла до того, що попередила громадян, які виїхали з країни в ЄС під час вторгнення Росії, не повертатися додому цієї зими через віялові відключення електроенергії, спричинені російськими ударами по енергосистемі.

"Нам треба пережити цю зиму. Якщо люди повернуться, електрична мережа може не витримати навантаження та вийти з ладу", – сказала вона.

Нормування електроенергії стало новою похмурою реальністю війни, оскільки Росія намагається зруйнувати економічний потенціал України та змусити її лідерів сісти за стіл переговорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" – сер Лоуренс Фрідман

В останні тижні Росія обрушила на критично важливу інфраструктуру України шквал ракетних і безпілотних атак. За словами президента Володимира Зеленського, 30% електростанцій країни зруйновані.

Міністр енергетики попередив, що Україні, можливо, доведеться імпортувати електроенергію, щоби пережити зиму. Донедавна Київ експортував електроенергію на ринки ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США та союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

Поразки російської армії на полі бою, особливо в останні місяці, змусили Володимира Путіна та його генералів змінити тактику. У той час, як українські війська продовжують наступ, щоб відбити стратегічно важливий Херсон, російська військова кампанія змістилася на позбавлення цивільного населення електрики й тепла.

У той час як українці запасаються свічками та дровами, готуючись до перебоїв з електроенергією взимку, коли може доходити до -20°С, західні лідери мають подумати, що можуть зробити, щоб не допустити, щоб Путін далі бив по мирних українцях, і створював гуманітарну кризу .

Близько 8 млн українців втекли у країни ЄС, рятуючись від війни

Європейські країни серйозно стурбовані тим, що руйнація енергетичної інфраструктури України може поставити її економіку на коліна й різко збільшити кількість біженців, які прямують на захід. За даними Schengen Visa, близько 8 млн українців втекли у країни ЄС, рятуючись від війни.

Путіну все частіше доводиться вести війну новими асиметричними засобами, бо неефективна російська армія ризикує знову програти на полі бою, якщо її деморалізація ще більше посилиться. Вражаючий їхній відступ у Харківській області став показником крихкості російських сил.

Навпаки, українська армія продовжує показувати більше стійкості, ніж очікував Кремль. Західні країни дали їй стільки зброї та підготовки, щоб вона могла розпочати серйозний контрнаступ і загрожує повернути всю територію, яку захопила Росія з початку вторгнення.

Мобілізовані швидко стануть завадою, а не перевагою на полі бою, якщо не будуть мотивовані воювати

Недавня мобілізація в Росії близько 300 тис. солдатів виглядає безладно, враховуючи повідомлення про те, що частину мобілізованих відправлено на фронт без належного спорядження та будь-якої перепідготовки. Ці нові сили швидко стануть завадою, а не перевагою на полі бою, якщо не будуть мотивовані воювати.

Для росіян мобілізація означає, що війна в Україні більше не є абстракцією, яку показують по телебаченню у вигляді спецоперації, як продовжує називати її Путін. Навпаки, це війна, в якій очікується, що пересічні росіяни загинуть через незрозумілі та непереконливі причини.

Перехід Москви до ударів по електростанціях – очевидне порушення міжнародного гуманітарного права. Її мета – заподіяти страждання мирному населенню та переконати українців, що ціна продовження війни надто висока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

У перші місяці війни російські ракетні удари знищили найбільший в Україні нафтопереробний завод і багато сховищ пального. Ціль полягала в тому, щоб зупинити техніку української армії. Незважаючи на початкові збої, які призвели до брроаку дизельного палива й бензину у великих містах, Україна знайшла альтернативні постачання з кількох країн ЄС, які зберігалися досі.

Водночас спроби Путіна використати газ як зброю, щоб переконати європейських союзників України припинити військову підтримку Києва, зазнали краху, незважаючи на величезні витрати на субсидування дорогих альтернатив газпромівським постачанням.

Німеччина, найбільша економіка Європи, яка до війни імпортувала 55% газу з Росії, тепер має у сховищах достатньо газу з інших джерел, щоби пережити зиму без серйозних збоїв.

Щоб протистояти останній ескалації Путіна, європейські уряди мають бути готові прийняти більше біженців у короткостроковій перспективі. Водночас, країни НАТО мають поставити більше озброєнь для посилення ППО України, а також надати ресурси, щоб допомогти українським інженерам відновити пошкоджені електростанції.

Що довше буде війна, то більший ризик, що економічні та людські втрати Росії послаблять владу Путіна

Путін перебуває у відчайдушних перегонах із часом. Що довше триватиме війна, то більший ризик, що економічні та людські втрати Росії послаблять його владу. Підтримка війни всередині Росії слабшає, а безпрецедентні санкції Заходу все більше шкодять російській економіці.

Китай та Індія, найважливіші союзники Росії, також висловили стурбованість діями Путіна.

Досі Україна добре впоралася з економічними наслідками війни. Основні цивільні послуги, зокрема транспорт і телекомунікації, продовжують працювати, й, незважаючи на девальвацію гривні на 30%, українська валюта не впала в прірву. Але дефіцит бюджету країни стрімко зростає і, за прогнозами, до кінця року сягне $40 млрд, що еквівалентно 30-40% ВВП.

Оскільки Росія зосереджена на руйнуванні енергетичного сектора, потреба України в макрофінансовій підтримці її західних союзників може різко зрости.

Справжнє випробування прихильності Заходу до України наближається. Щоб Україна перемогла у війні, західним урядам потрібно копнути глибше та надати країні військові та фінансові ресурси, необхідні для продовження бойових дій.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Поразки змусили Володимира Путіна та його генералів змінити тактику" – Джон Лох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі