неділя, 28 липня 2024 10:00

Польський Сейм ухвалив постанову щодо Волинської трагедії

Польський Сейм ухвалив постанову щодо Волинської трагедії
У Польщі Сейм проголосував за постанову про вшанування 81-ї річниці Волинської трагедії. Фото: ukrinform.ua

Депутати польського Сейму ухвалили постанову про вшанування 81-ї річниці подій липня 1943 року на Волині.

Цю трагедію там називають "злочином геноциду, вчиненим проти поляків українськими націоналістами". За документ проголосували 427 депутатів, проти не було жодного, утримались сім. Про це повідомляє "Європейська правда".

Минулого року аналогічний документ схвалили одноголосно 440 польських депутатів.

Автором проєкту постанови була депутатка від опозиційного "Права і справедливості" Йоанна Ліхоцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда висловився про історичний конфлікт між Україною та Польщею

"Внаслідок геноциду, вчиненого у 1943-1945 роках, було вбито понад сто тисяч громадян Другої Речі Посполитої, переважно селян. Сейм Республіки засуджує всі спроби релятивізації правди про Волинську різанину, а також лицемірство і фальш в обговоренні цієї події. Вже під час Другої світової війни командири ОУН/УПА використовували тактику звинувачення радянської влади та німців", - йдеться у документі.

Сейм також закликав проводити "просвітницькі заходи, які стануть основою для співпраці між Польщею та Україною".

У постанові стверджується, що в Україні "зростає популярність згадок" про ОУН та УПА. Тому її автори закликають на державному рівні "докласти зусиль для викорінення такого ставлення".

Водночас пропонується вшанувати пам'ять українців, які, "ризикуючи власним життям, рятували поляків". Пам'ять про них "повинна бути наріжним каменем для побудови польсько-українських відносин на основі правди та протистояння шовінізму".

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Україна не стане членом Європейського Союзу, якщо не буде вирішене "Волинське питання".

За його словами, Польща підтримує Україну настільки, наскільки це можливо, але у відносинах між країнами не все ідеально через невирішені історичні питання.

Зараз ви читаєте новину «Польський Сейм ухвалив постанову щодо Волинської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі