четвер, 23 вересня 2021 15:03

Поліції Нідерландів дозволили перевіряти людей за етнічною належністю

Поліції Нідерландів дозволили перевіряти людей за етнічною належністю
Знак про в'їзд на територію Нідерландів / Оді Бусман

Нідерландська поліція може вибірково обирати людей для перевірки на основі етнічної належності, оскільки це не є дискримінацією. Таке рішення ухвалив суд у Гаазі в середу, 22 вересня.

Суддя сказав, що, хоча чіткого визначення етнічної належності немає, загалом це означає "зовнішній вигляд, який не можна змінити - колір шкіри або расу". Ці характеристики можуть бути приводом для перевірки. Про це пише Dutch News.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і Євросоюз затвердили визнання Covid-паспортів

"Факт, що етнічна належність відіграє роль, не є дискримінацією і тому не може бути підставою для загальної заборони", - сказав суддя.

Справа стосувалася перевірок, проведених прикордонною поліцією пасажирів літаків і поїздів, а також учасників дорожнього руху на території ЄС. Офіційний прикордонний контроль у Євросоюзі скасований, але для боротьби з нелегальною імміграцією дозволені вибіркові перевірки.

Позов подала правозахисна організація Amnesty International та інші правозахисники. А також двоє нідерландських громадян, зокрема колишній член міської ради нідерландського міста Ейндговена Мпанзу Баменга.

Його піддали особливому допиту на паспортному контролі в аеропорту Ейндговена після повернення з Рима з конференції. Він був у костюмі, йшов швидко. А це, як з'ясувалося пізніше, нагадувало "нігерійського контрабандиста". Коли запитав про причину зупинення, йому відповіли, що шукають злочинців і нелегальних мігрантів. Він подумав, що схожий на того, кого розшукує поліція. Але коли з черги вивели іншого чорношкірого чоловіка й жінку з дітьми, він зрозумів, що це явний випадок добору за етнічними ознаками.

"Це мене розлютило. Етнічне профілювання не стосується мене особисто. Воно зачіпає багатьох людей", - сказав Баменг.

Молодший міністр юстиції Нідерландів Анки Брокерс-Кноля заявила, що прикордонна поліція працює із профілями ризику, які ґрунтуються на інформації від служб безпеки й на інших індикаторах ризику. Вони можуть включати расу, поведінку й маршрути подорожей.

Адвокат Єллі Клаас, який захищав позивачів у суді, сказав, що вирок - це упущена можливість для Нідерландів.

"Двері до дискримінації та расизму залишаються широко відчиненими. Позивачі оскаржуватимуть рішення", - сказав він.

Україна і Євросоюз досягли згоди щодо можливого взаємного визнання паспортів вакцинації. Про це повідомила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

Зараз ви читаєте новину «Поліції Нідерландів дозволили перевіряти людей за етнічною належністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі