вівторок, 07 березня 2023 06:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Парамедик "Тайра" стала лауреаткою премії Держдепу США

Парамедик "Тайра" стала лауреаткою премії Держдепу США
Держдеп США номінував парамедика "Тайру" на премію для жінок. Фото: надане Gazeta.ua Юлією Паєвською

Українська волонтерка й парамедик Юлія Паєвська на псевдо "Тайра" отримає щорічну міжнародну премію держсекретаря Сполучених Штатів Америки для жінок International Women of Courage (IWOC).

Премії нададуть 11 номінанткам з усього світу в Білому домі, пише "Укрінформ".

"Премія IWOC Держсекретаря США присуджується вже 17-й рік поспіль жінкам з усього світу, які продемонстрували виняткову мужність, силу та лідерство в захисті миру, справедливості, прав людини, гендерної рівності. Також у розширенні прав і можливостей жінок та дівчат у всій різноманітності – часто з великими особистими ризиками й жертвами", – йдеться у повідомленні Держдепартаменту США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Героїзм, винахідливість, стійкість, натхнення: The Economist назвав Україну країною року

Церемонія нагородження відбудеться 8 березня в Білому домі. Її вестимуть держсекретар США Ентоні Блінкен і перша леді Джилл Байден.

"Юлія Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність у захисті України від нещадної російської агресії. Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції гідності 2013 року, а як керівник волонтерського загону парамедиків "Ангели Тайри" проводила тактичну медичну підготовку на передовій Донбасу з 2014-го по 2018 рік", – додали в Держдепі.

Росіяни затримали "Тайру" 16 березня 2022 року, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей із заблокованого Маріуполя на Донеччині.

Протягом трьох місяців полону вона жила в невеличкій камері з 22 іншими жінками, де терпіла тортури. Російські кремлівські пропагандисти намагалися поширити брехню про неї, назвавши її "фашисткою" та "воєнним злочинцем".

17 червня жінку звільнили з полону в рамках обміну.

Зараз ви читаєте новину «Парамедик "Тайра" стала лауреаткою премії Держдепу США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі