четвер, 07 жовтня 2021 14:27

Оголосили переможця Нобелівської премії з літератури

Оголосили переможця Нобелівської премії з літератури
Нобелівську премію з літератури присудили письменнику з Танзанії. Фото: twitter.com/NobelPrize

Нобелівську премію з літератури цьогоріч отримав танзанійський письменник Абдулразак Гурна "за безкомпромісне і співчутливе проникнення в наслідки колоніалізму і долю біженців у прірві між культурами й континентами".

Гурна є автором низки досліджень про сучасних постколоніальних письменників, повідомив 7 жовтня Нобелівський комітет у Twitter. Розмір премії збільшили до 10 млн шведських крон, що в перерахунку становить €980 тис.

Гурна народився 1948 року на острові Занзібар. 1968-го був змушений переїхати у Велику Британію, де 1982 року отримав ступінь вченого. Є автором романів "Рай" і "Дезертирство".

Нобелівську премію з літератури торік отримала американська поетеса 77-річна Луїза Глюк. За визначенням Нобелівського комітету, "за її безпомилковий поетичний голос, який суворою красою робить кожне індивідуальне існування універсальним".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські дослідники стали першими співавторами Нобелівського лауреата з хімії

Оголошення переможців Нобелівської премії триватиме 2-11 жовтня. У Стокгольмі назвуть лауреатів премії з фізики, хімії, літератури та економіки. Лауреата премії за сприяння встановленню миру оголосять в Осло.

Дослідники Девід Джуліус і Ардем Патапутян здобули 4 жовтня Нобелівську премію з фізіології та медицини. Нагороду присудили за їхні відкриття рецепторів температури й дотику.

5 жовтня нагороду з фізики отримали Сюкуро Манабе, Клаус Хассельманн і Джорджіо Парізі "за новаторський внесок у розуміння складних фізичних систем".

Зараз ви читаєте новину «Оголосили переможця Нобелівської премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі