понеділок, 05 лютого 2018 14:54

Пояснили, навіщо потрібен "антибандерівський" закон

Пояснили, навіщо потрібен "антибандерівський" закон
Моравецький пояснив, що кожна серйозна держава повинна дбати про свою історію. Фото: nday.te.ua

Матеуш Моравецький, польський прем'єр-міністр, заявив, що зараз необхідно боротися за правду. Адже Польща разом зі своєю історією стала в останні 25 років таким собі зручним "цапом-відбувайлом".

Про це він заявив сьогодні під час конференції у Варшаві, коментуючи закон про Інститут національної пам'яті Польщі, передає Wiadomosci.onet.pl.

Він підкреслив: "Кожна серйозна держава повинна дбати про свою історію, дбати про свою репутацію з огляду на поточну та історичну правду".

Моравецький переконаний, що така правда пізніше також означатиме більшу силу в реальних діях: "Тобто вона також означає більшу "soft power" (м'яку силу), а після цього - й більшу силу на міжнародній арені".

"Польща, польська історія, яка повинна бути, принаймні, такою королевою у пам'яті світу, стала в останні 25 років, таким собі зручним "цапом-відбувайлом" (пол. chłopcem do bicia - хлопчиком для биття)", - наголосив прем'єр- міністр.

Тоді як МЗС України висловило глибоку стурбованість у зв'язку зі схваленням польським парламентом так званого законопроекту про "заборону бандерівської ідеології". І закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу з чутливих для обох країн історичних питань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідь на польський закон: "Марш живих" пропонують перенести в Україну

"Категорично не сприймаємо чергову спробу нав'язати одностороннє трактування історичних подій, у тому числі некоректного використання в офіційному документі Республіки Польща назви частині території сучасної України", - підкреслили в міністерстві.

Арлем Дезір, представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ, засудив польський закон про Інститут національної пам'яті. У ньому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення так званих "злочинів українських націоналістів" проти поляків.
Про це йдеться у заяві Дезіра, яку опублікували на офіційному сайті організації.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, навіщо потрібен "антибандерівський" закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі