пʼятниця, 04 серпня 2023 09:44

Про що говоритимуть на саміті щодо України у Саудівській Аравії: у США розкрили деталі

Про що говоритимуть на саміті щодо України у Саудівській Аравії: у США розкрили деталі
Координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі розповів про тему саміту в Саудівській Аравії. Фото: сnn.com

У Сполучених Штатах Америки розповіли про мету проведення у Саудівській Аравії саміту щодо війни в Україні.

Головне завдання ‒ представити міжнародній спільноті формулу миру президента Володимира Зеленського. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" розповів координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

За його словами, на саміті "продовжиться процес, який почався багато місяців тому". Йдеться про представлення і просування формули миру, яку висунув президент Зеленський. Партнери планують ширше ознайомити міжнародну спільноту з пропозиціями Києва задля припинення війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США пояснили, чому Росію не покликали на саміт

Кірбі також наголосив, що основою української формули миру є збереження суверенітету і територіальної цінності України.

"Ключовим компонентом, і ми ніколи не маємо про це забувати, є повага до територіальної цілісності та суверенітету, тому що вся формула президента Зеленського базується на цій ідеї, ключовому положенні Статуту ООН. І це те, під чим може підписатись кожна нація, звісно, крім Росії", ‒ сказав Кірбі.

Він також прокоментував заяву президента Мексики Андреса Мануеля Лопеса Обрадора про те, що він готовий приєднатися до зустрічі лише у випадку, якщо туди запросять і Росію. Кірбі наголосив, що у Джидді відбудуться не мирні переговори щодо припинення війни, а представлення позиції України.

"Очевидно, кожна країна може вирішувати сама, як вона ставитиметься до мирної формули президента Зеленського й те, якою мірою та яку вона роль хоче відігравати, коли та якщо відбуватимуться мирні переговори", – додав Кірбі.

У Саудівській Аравії відбудеться саміт щодо ситуації в Україні. Захід запланований на 5 та 6 серпня. На зустріч запросили представників 30 країн світу, без країни-агресорки Російської Федерації.

Участь у заході візьмуть країни Заходу, а також країни, що розвиваються, включаючи Індію та Бразилію.

Зараз ви читаєте новину «Про що говоритимуть на саміті щодо України у Саудівській Аравії: у США розкрили деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі