вівторок, 06 серпня 2019 13:21

Новий глава дипломатії ЄС: хто він і чого чекати Україні

Новий глава дипломатії ЄС: хто він і чого чекати Україні
Європейська рада офіційно призначила главу МЗС Іспанії Жозепа Борреля високим представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Фото: Коммерсант

У Євросоюзі офіційно номінували нового Верховного представника з іноземних справ і політики безпеки. Ним стане міністр закордонних справ Іспанії 72-річний Жозеп Боррель. Тепер кандидатуру повинен затвердити Європарламент.

Італійка Федеріка Могеріні залишить цю посаду наприкінці жовтня цьогоріч. Борель вступить на посаду 1 листопада.

Жозеп Боррель закінчив Мадридський політехнічний університет, а також Університет Комплутенсе. Почав працювати в уряді своєї країни 1991-го, коли став міністром громадських робіт і транспорта. З 20 липня 2004-го по 16 січня 2007-го було головою Європарламенту. З червня 2018-го був очільником Міністерства закордонних справ Іспанії.

В інтерв'ю іспанській газеті El Periodico, опублікованому 23 травня 2019-го, дипломат назвав Росію "нашим старим ворогом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова глава Єврокомісії підтримала санкції проти Росії

"Тепер Боррель буде проводити спільну зовнішню політику безпеки. Це один зі стовпів політики ЄС вцілому. Могеріні намагалася тримати нейтралітет. Як дипломат була дуже обережна і не виходила за рамки загальних гасел Єврокомісії. Те, що Боррель розуміє небезпеку Кремля, дає нам надію. Зараз Європа не виступає єдиним фронтом. Все вирішує більшість. Євроскептики, що представляють Італію, Нідерланди, можуть висловлювати свої позиції та досить негативно ставитися до України. Але більшість висловлює проукраїнську позицію. Тобто позицію, спрямовану на дотримання принципів Європейського союзу і міжнародного права. Баланс сили на нашу користь. Але там наростають відцентрові, дезінтеграційні тенденції. Перемагають популісти, ліво- та право радикали. Завданням Борреля буде об'єднати інститути ЄС і національні міністерства закордонних справ у рамках єдиної зовнішньої політики на рівні ЄС", - каже директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця.

2 липня глави 28 країн Євросоюзу на позачерговому саміті погодили кандидатури на головні пости в ЄС. 60-річна Урсула фон дер Ляйєн стане першою жінкою-керівницею головного виконавчого органу Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Новий глава дипломатії ЄС: хто він і чого чекати Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі