середа, 12 жовтня 2022 15:04

Спецтема: Війна Росії проти України

"На захист українського неба стануть Iris-T та NASAMS" – що пише про нас світова преса
5

У відповідь на ракетні терористичні атаки Росії щодо цивільних об'єктів та інфраструктури країни "Великої сімки" та НАТО збираються, щоб поставити Україні передові системи ППО. Проблема, що останні 20 років країни Заходу не розробляли такі системи та їхні запаси невеликі. Але все-таки обіцяють допомогти Україні захистити своє небо. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Як Захід допомагає Україні перемогти російські ракети", The Economist, Велика Британія

Мобільні почали верещати одразу після дев′ятої ранку 11 жовтня у парку Тараса Шевченка в Одесі. Держслужба України з надзвичайних ситуацій попереджала про "високу ймовірність ракетних ударів", радячи громадянам дістатися бомбосховищ і залишатися там. Багато місцевих, які звикли до тривог після семи місяців війни, продовжували гуляти по алеях парку і насолоджуватися видом на Чорне море, хоча інші попрямували в безпечне місце. До полудня ЗСУ збили в цьому районі три безпілотники. Тим часом російські ракети завдали ударів по Запоріжжю, Вінниці та Львову, де вивели з ладу частину систем електропостачання. Збито 20 крилатих ракет.

Це був другий день поспіль масштабних російських ракетних ударів по житлових кварталах та інфраструктурі, хоча він не був таким серйозним, як перший. 10 жовтня РФ випустила 83 ракети по Україні, внаслідок чого загинули 19 людей. Україна збила 43 із них, але вона, як і раніше, покладається переважно на системи оборони радянських часів, такі як "Бук" та С-300, а її запаси ракет "земля – повітря" поступово виснажуються. В одному відео навіть показано, як український солдат збиває крилату ракету із ПЗРК.

Автор: East News
  Наслідки ракетного обстрілу центру Києва
Наслідки ракетного обстрілу центру Києва

Сучасні комплексні західні зенітні та протиракетні системи набагато складніші, і Україна лобіює у США та країнах ЄС протягом кількох місяців, щоб дістати їх. Після останніх ударів Джо Байден поговорив із Володимиром Зеленським та пообіцяв, що нові системи ППО вже в дорозі. Які з них може отримати Україна і чому їх поставляють так повільно?

На початку війни Зеленський закликав Ізраїль продати Україні систему "Залізний купол". Як, насамкінець, визнав сам Зеленський, ця система не підходить – вона призначена проти ракет малої дальності, подібних до тих, які запускає ХАМАС, і може охоплювати обмежену територію. Росія атакує крилатими ракетами великої дальності, такими як "Калібр" і Х-101, що можуть літати на малих висотах, щоб уникнути радарів. Вона також використовує балістичні ракети "Іскандер" та гіперзвукову крилату ракету "Кинжал", які надто великі та швидкі для "Залізного купола".

Першою західною системою, яка надійде, стане німецька IRIS-T. Україна отримає одну батарею, яка складається з трьох пускових установок на вантажівках, що несуть 24 ракети, з дальністю дії 40 км

Натомість першою західною системою, яка надійде на озброєння України, стане нова німецька IRIS-T. Україна має отримати одну батарею, яка складається з трьох пускових установок на вантажівках, що несуть 24 ракети, по вісім на пускову установку з дальністю дії 40 км, які керуються окремою командирською машиною на відстані до 20 км. Радар системи має виняткову чутливість і добре виявлятиме малопомітні ракети, що низько летять, такі як "Калібр", за словами Дениса Смажного, начальника підготовки зенітно-ракетних військ України.

Розгорнувши численні батареї, можна було б створити лінію оборони довжиною до 100 км, що прикриває основні маршрути, якими летять російські ракети. Головне, що командирська машина IRIS-T об'єднує різні джерела радіолокаційних даних із наземних станцій і літаків у єдиний інформаційний простір, отже, батарея може вражати цілі, навіть якщо вони ще їх не бачать. Радянські застарілі системи, такі як "Бук" та С-300, можуть атакувати лише об'єкти, які відстежуються власним радаром. У той час як ці системи відстежують і знищують цілі одну за одною, IRIS-T може запускати і відстежувати всі 24 ракети одночасно, що значно ускладнює перевантаження удару кількістю ракет.

Друга система на підході – норвезька NASAMS. Як і IRIS-T, вона об'єднує кілька джерел даних і використовує ракету AMRAAM, яка десятиліттями є в НАТО, що полегшить поповнення арсеналів

Друга система на підході – норвезька NASAMS. Як і IRIS-T, вона об'єднує кілька джерел даних у єдиний інформаційний простір. Вона також використовує ракету AMRAAM, яка десятиліттями була стандартною бойовою ракетою НАТО "повітря – повітря". Великі їх запаси полегшать поповнення арсеналів. NASAMS стоїть на озброєнні у 12 країнах, зокрема, в країнах НАТО, і українські сили вже навчені її експлуатації. Ці ракети мають дальність дії 40 км, але в новій версії її буде збільшено до 100 км. Коли вона надійде, Україна зможе використати свої вдосконалені ракети без заміни систем запуску.

Байден не оприлюднив, які системи мав на увазі. Україна з весни просила передову ракету ППО США Patriot Але "поки що ми можемо лише мріяти про отримання цієї технології", – каже Юрій Ігнат, прессекретар командування ВПС України. Кожна батарея Patriot коштує понад $1 млрд, і для її роботи потрібно щонайменше 70 солдатів, які пройшли місяці навчання. А в США немає зайвих систем Patriot, каже Том Карако з Центру стратегічних та міжнародних досліджень, аналітичного центру у Вашингтоні: "Така плата за те, що в останнє десятиліття применшували значення протиповітряної та крилатої ракетної оборони".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

Байден, можливо, мав на увазі прискорення вже обіцяного NASAMS. Німеччина вперше пообіцяла IRIS-T у червні. Перші прибули 11 жовтня.

Коли нові системи прийдуть, Україна зможе збільшити кількість збитих російських крилатих ракет, які зараз збиває на рівні 40–60%. Однак перехоплення балістичного "Іскандера" виходить за межі можливостей IRIS-T чи NASAMS. Маючи дальність польоту в сотні кілометрів, вона падає на дуже великій швидкості, коли її атакують засоби ППО. І занадто велика для таких систем, щоби сильно відхилятися. Ракета IRIS-T важить майже 100 кг, а в "Іскандера" одна боєголовка може важити 700 кг. Вона також здатна маневрувати, для чого потрібні більші та потужніші перехоплювачі. На даний момент в Україні, за словами Смажного, "найкращий захист від балістичних ракет – це бетон".

"Глава британської розвідки заявив, що російські військові "виснажені", The Washington Post, США

Глава британської розвідки попередив у рідкісному публічному виступі у вівторок, що російські сили в Україні перевантажені та "виснажені", і що Путін робить "стратегічні помилки в оцінках".

Оцінка Джеремі Флемінга, глави GCHQ, британської розвідки, була зроблена після того, як Путін розпочав мобілізацію та провів масований удар по Україні. Ракетні обстріли вразили енергетичні об'єкти та цивільну інфраструктуру по всій країні, зокрема в центрі Києва, як помсту за вибух на вихідних на Кримському мосту.

Сили Росії виснажені. Використання в'язнів, а тепер мобілізація недосвідчених призовників свідчить про безвихідь

"Сили Росії виснажені. Використання ув'язнених, а тепер мобілізація десятків тисяч недосвідчених призовників свідчить про безвихідь. Зрозуміло, що сміливі дії України на полі бою зламали ситуацію. Ми знаємо, і російські командири на місцях знають, що їхні запаси та снаряди закінчуються", – сказав Флемінг.

Українські військові розпочали успішні контрнаступи за допомогою західної зброї, відвойовуючи території.

Міноборони Великої Британії стало щоденним джерелом інформації з того часу, як у лютому Росія вторглася, регулярно публікуючи в соцмережах короткі оновлення з аналізом військової стратегії та дій Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

Прагнення більшої прозорості розвідки послідувало за стратегічно незвичайним рішенням західних спецслужб, зокрема, розвідувальної спільноти США, публічно ділитися інформацією про плани Путіна, хоча, в результаті, цього було недостатньо для стримування вторгнення.

Автор: East News
  Наслідки ракетного обстрілу центру Києва
Наслідки ракетного обстрілу центру Києва

Флемінг попередив, що загрози Росії застосувати ядерну зброю для компенсації поразок в Україні дуже небезпечні і можуть призвести до катастрофи. Однак поки що ознак її розгортання немає, і Путін "залишається в рамках доктрини її застосування". Це узгоджується з думкою США, які вважають малоймовірним, що Путін виконає свої ядерні погрози. Хоча Байден минулого тижня попередив, що Путін "не жартує", і назвав його ядерні загрози найсерйознішою "перспективою Армагеддону" за останні 60 років.

У Сполученому Королівстві три основні розвідки: МІ-6, служба зовнішньої розвідки, MI5, внутрішнє агентство, та штаб-квартира урядового зв'язку, відома як GCHQ, служба підслуховування.

"НАТО готове відправити в Україну ППО, Politico, США

Міністри оборони НАТО збираються цього тижня у Брюсселі, і відправлення Україні ППО буде у всіх на порядку денному. Росія обстріляла цивільні об'єкти по всій Україні, щоб помститися за бомбардування мосту в Крим. Москва завдала ударів по десятку міст, по дитячих майданчиках та пішохідних мостах, із застосуванням крилатих ракет. РФ також використовує іранські дрони проти українських солдатів і цивільної інфраструктури, що призводить до руйнівних наслідків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою" – Ярослав Грицак

Під час відеозвернення до саміту країн "Великої сімки" 11 жовтня президент Зеленський заявив, що українська військова розвідка показала, що Росія замовила 2400 іранських дронів-камікадзе Shahed-136.

У відповідь Альянс планує обговорити, як краще захистити українську інфраструктуру від смертоносних ударів. ППО стане найімовірнішим постачанням у найближчому майбутньому.

У Заходу мало систем ППО, доступних для негайної передачі

Проблема в тому, що Захід має мало систем ППО, доступних для негайної передачі, сказав Том Карако, старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень. Наприклад, Україна запросила Patriot, але Вашингтон не раз відмовляв через відносну нестачу систем, серед інших причин.

Інші можливості включають німецьку систему інфрачервоного зображення Tail – інфрачервону самонавідну ракету класу "повітря – повітря" малої та середньої дальності, або американську протиракетну, артилерійську, мінометну систему.

Автор: East News
  Наслідки ракетного обстрілу центру Києва
Наслідки ракетного обстрілу центру Києва

Переважну кількість ударів по Україні завдали крилатими ракетами, запущеними з бомбардувальників, які летіли далеко в російському повітряному просторі, заявив прессекретар Ради національної безпеки Джон Кірбі. За його словами, сили ППО України змогли збити кілька ракет, що наближаються, але "не існує єдиної системи зброї, срібної кулі", щоб протистояти загрозі.

Американські військові досі не до кінця вирішили проблему захисту власного народу від атак ракет і дронів, особливо на Близькому Сході. Іранські безпілотники та крилаті ракети становлять постійну загрозу американському персоналу та інфраструктурі.

Захід міг би разом створити вирішення постачання систем ППО для України, поєднавши свої можливості. Але питання – від чого захочуть відмовитися країни з власних поставок

За словами Карако, Захід міг би разом створити рішення постачань ППО для України, поєднавши різні можливості. Але питання в тому, від чого захочуть відмовитися різні країни зі своїх власних поставок.

"Ми та українці тепер розплачуємося за останні 20 років неуваги до ППО та протиракетної оборони. Ми надто довго вважали перевагу в повітрі само собою зрозумілою, і ось як це виглядає тепер, коли стикаєтеся з противником, що має велику кількість авіації та ракет. Дивись, ППО має великий попит", – сказав Карако.

Автор: East News
  Наслідки ракетного обстрілу центру Києва
Наслідки ракетного обстрілу центру Києва

Але Зеленський тисне на країни "Великої сімки", щоб швидко забезпечили ППО. Генсек НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що "слід терміново" доставити ці системи до України.

Після успішних контрнаступів на сході та півдні Київ перетасував свій список бажань щодо зброї, оскільки готувався до того, що Росія завдаватиме ударів по цивільних об'єктах.

Автор: East News
  Дим від ракетних ударів над Києвом
Дим від ракетних ударів над Києвом

За словами помічника Конгресу та радника по Україні, Київ знову повторив терміновий запит щодо ППО у понеділок. Україна підштовхує США до прискорення постачання двох передових зенітно-ракетних комплексів США, які мають бути доставлені наступного місяця. Київ також запросив C-RAM та Avenger – автомобільну мобільну систему ППО ближньої дії.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що після підриву на Керченському мосту 8 жовтня, яким постачалося російське військове угруповання на півдні України, 10 жовтня Росія масовано завдала ракетних ударів по цивільних цілях багатьох великих міст України. Це черговий воєнний злочин РФ. США обіцяють у відповідь дати Україні передові ППО, які потрібні якнайшвидше і в достатній кількості, бо РФ може завдати повторної атаки.

Зараз ви читаєте новину «"На захист українського неба стануть Iris-T та NASAMS" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі