понеділок, 26 січня 2009 13:04

На виборах Московського патріарха вирішальним стане "український фактор"

На виборах Московського патріарха вирішальним стане "український фактор"
Помісний собор назве четвертим кандидатом на патріарший престол одного з українських єпископів, пише газета "Комерсант" з посиланням на свої джерела в апараті РПЦ. У Московському патріархаті вважають, що "український фактор" стане вирішальним при виборі нового патріарха, оскільки делегати Української православної церкви (УПЦ) складають майже третину від загального числа учасників Помісного собору.

В неділю, 25 січня, Архієрейський собор таємним голосуванням висунув трьох кандидатів на пост глави РПЦ. З майже 200 архієреїв 97 проголосували за кандидатуру патріаршого мысцеблюстителя, митрополита Смоленського і Калінінградського Кирила. 32 голоси було віддано за керівника справами Московського патріархату, митрополита Калузького і Боровського Климента. Третім кандидатом став глава Білоруської православної церкви, митрополит Мінський і Слуцький Філарет, який отримав 16 голосів.

Представники УПЦ - митрополити Київський Вoлoдимир і Чернівецький Онуфрій - набрали лише по 10 голосів і не увійшли до трійки офіційних кандидатів. Проте, за даними "Комерсанта", якщо на Помісному соборі буде запропонована кандидатура митрополита Онуфрія, який має великий авторитет в Україні, то вибори нового патріарха не обмежаться одним туром.

На думку прес-секретаря Московською патріархату Вoлoдимира Вігилянського, результати голосування на Архієрейському соборі все ж таки відображають реальний розклад сил в РПЦ, і остаточна перемога залишиться за митрополитом Кирилом.

Помісний собор, учасники якого виберуть нового патріарха таємним голосуванням, пройде в Москві з 27 по 29 січня. Інтронізація нового предстоятеля РПЦ намічена на 1 лютого.

Зараз ви читаєте новину «На виборах Московського патріарха вирішальним стане "український фактор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі