вівторок, 06 вересня 2022 15:59

Москва непублічно визнала катастрофічне падіння економіки – Bloomberg

Москва непублічно визнала катастрофічне падіння економіки – Bloomberg
Внутрішній урядовий звіт прогнозує падіння російської економіки. Фото: eastnews.ua

Російська економіка може падати до 2030 року.

Результат санкцій виявився ще сильнішим, ніж казали офіційні особи. Про це йдеться у внутрішньому звіті російського уряду, передає Bloomberg.

Звіт підготували для закритої зустрічі вищих посадових осіб 30 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У санкціях настав "ефект колібрі" – Зеленський розповів, як примусити Росію до миру

Два з трьох сценаріїв показують, що наступного року році спад прискориться. Економіка повернеться на довоєнний рівень через 10 років або пізніше.

Інерційний" сценарій передбачає, що 2023 року економіка падатиме на 8,3% нижче рівня 2021 року. "Стресовий" сценарій встановлює мінімум у 2024 році на 11,9% нижче рівня минулого року.

Сценарії передбачають посилення та збільшення санкцій. По економіці вдарила різка відмова Європи від російських нафти і газу.

Практично всіх видів транспорту торкнулася економічна блокада РФ. За оцінками звіту, до 200 тисяч ІТ-фахівців можуть покинути країну до 2025 року.

Повне припинення поставок газу в Європу коштуватиме в $6,6 млрд на рік у вигляді недоотриманих податкових надходжень. Компенсувати втрачені ринки не вдасться навіть у середньостроковій перспективі.

Є критичною відсутність технологій, необхідних для заводів з виробництва зрідженого природного газу. Це може не дозволити будувати нові. Може скоротитись виробництво нафтопродуктів, що спричинить дефіцит на внутрішньому ринку.

Виробники металів втрачають $5,7 млрд на рік через обмеження.

"З боку імпорту основний короткостроковий ризик - це призупинення виробництва через брак імпортної сировини і комплектуючих. У довгостроковій перспективі неможливість ремонту імпортного обладнання може назавжди обмежити зростання. Альтернативних постачальників для деяких найважливіших імпортних товарів просто немає", - йдеться у повідомленні.

Нестача технологій вплине і на сільськогосподарську сферу. Росія може відстати від стандартів на покоління або два.

У червні президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти Путіна. Також під них потрапили прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, міністри закордонних справ Сергій Лавров і оборони Сергій Шойгу.

Санкції запровадили щодо російських ректорів і вищих навчальних закладів.

У квітні США запровадили санкції проти доньок Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Москва непублічно визнала катастрофічне падіння економіки – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі