пʼятниця, 21 жовтня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Москва активізувала повітряну кампанію терору" – що пише про нас світова преса
8

Україні терміново потрібні західні системи ППО, щоб захищати людей та інфраструктуру від російських атак ракетами й іранськими дронами. Iris-T й NASAMS – хороші, але їх буде недостатньо, щоб захистити всі об'єкти. На українців чекають віялові відключення електрики взимку і їх просять її економити. Дії Росії проти цивільної інфраструктури – черговий воєнний злочин, який вона чинить на тлі подальших поразок на полі бою і можливого відступу з Херсона й Енергодара. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна імпровізує із застарілою ППО, щоб протистояти російським ракетам", The Washington Post, США

Дмитро Шумський стояв серед поля на півночі України із зенітно-ракетним комплексом Stinger на плечі. "Наближається!" – кричали ззаду побратими. У блакитному небу летіла чорна смуга, за якою слідував гучний свист. Шумський випустив ракету. Щось спалахнуло на горизонті, а далі клуб диму від вибуху. Успіх майже неможливого влучання. Stinger – ракети малої дальності, які зазвичай використовуються проти нижчих цілей, які повільно рухаються, як-от гелікоптери. Шумський збив дві ракети. Імовірно, того дня він врятував життя мирних жителів.

Оскільки Москва активізувала повітряну кампанію терору, завдаючи ударів по українцях і критично важливій інфраструктурі далеко від лінії фронту, Шумський став символом жахливого розрізненого ППО України.

Автор: Shutterstock
  Співробітник служби надзвичайних ситуацій тримає частину збитої російської ракети у вівторок у Харкові
Співробітник служби надзвичайних ситуацій тримає частину збитої російської ракети у вівторок у Харкові

"Зараз наша ППО – це буквально хлопець зі Stinger", – сказала Дар'я Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції. Вона зустрічалася із західними політиками з проханнями дати Україні сучасні винищувачі та інше озброєння.

Країни НАТО, які підтримують Україну, лютують через те, що Росія б'є по об'єктах, які забезпечують цивільне населення теплом, електрикою та водою. Вони пообіцяли у відповідь терміново перекинути в країну сучасні системи ППО. Вашингтон прискорить постачання двох систем NASAMS. Ще шість нададуть упродовж тривалішого періоду. Німеччина пообіцяла чотири системи IRIS-T.

Автор: WP
  Пошкодження від російської ракети 11 жовтня у Дніпрі
Пошкодження від російської ракети 11 жовтня у Дніпрі

У певному сенсі це вже занадто пізно. Президент Володимир Зеленський просив про ППО практично від початку майже восьмимісячної війни.

В умовах російських бомбардувань українські ППО були змушені проявити винахідливість. Проблема в тому, що Україна не має достатньої кількості ППО, щоб прикрити кожну частину країни.

С-300 мають дальність близько 75 км. NASAMS може виявляти загрози на відстані приблизно до 130 км

Розташування українських ППО постійно змінюється, щоб краще розташувати їх проти маршрутів ракет, які можуть використовувати росіяни. Росіяни підлаштовуються у відповідь. Україна потребує західних ППО, щоб закрити проломи в зоні покриття, особливо за допомогою систем, які можуть запускати ракети на великі відстані. Ракети С-300 мають дальність близько 75 км. Надана США NASAMS – система середньої дальності з радаром, яка може виявляти загрози на відстані приблизно до 130 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США й союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

Проблема також у тому, що більшість українських систем належать до часів СРСР, а це означає, що в найкращому разі їм понад 30 років. NASAMS і німецькі IRIS-T набагато досконаліші у виявленні цілей завдяки інтеграції різних джерел радіолокаційних даних і подальшого враження цілей, каже Денис Смажний, начальник підготовки зенітно-ракетних військ України.

Україні необхідно замінити старі радянські С-300, бо найближчим часом вони не зможуть упоратися із загрозами. Також закінчуються ракети до них

"Нам необхідно замінити наші старі системи, бо найближчим часом вони просто не зможуть впоратися із загрозами. І у нас закінчуються ракети", – сказав Смажний, який закордоном навчається керувати NASAMS.

"Іран надає "технічну підтримку" дронами, що вбивають мирних жителів", The Guardian, Велика Британія

Білий дім підтвердив, що Іран значно розширив участь у вторгненні Росії в Україну, надавши дрони для бомбардування цивільних цілей.

Головний представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив у четвер, що США розуміють, що іранські радники були в Криму для навчання та обслуговування російських фахівців з дронів.

Автор: East News
  Київ після обстрілу 11 жовтня
Київ після обстрілу 11 жовтня

"У нас є інформація, що іранці розмістили в Криму інструкторів і техпідтримку, але пілотуванням займаються самі росіяни. Тегеран веде безпосередні бойові дії, надаючи зброю, яка вбиває мирних жителів і руйнує цивільну інфраструктуру", – сказав Кірбі.

Велика Британія та ЄС оголосили про санкції проти Ірану за постачання дронів Shahed-136. Вони відіграють важливу роль, завдаючи ударів по електростанціях та іншій енергетичній інфраструктурі. Київ запровадив екстрений графік відключення електроенергії, щоб допомогти стабілізувати енергопостачання, яке сильно постраждало внаслідок атак більш ніж 300 російських дронів і ракет за останні 10 днів, оскільки погода стає прохолоднішою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

У відеозверненні на саміті лідерів ЄС у четвер Зеленський сказав, що Росія сподівається спровокувати нову хвилю міграції у країни Європи.

"Російський терор проти наших енергооб'єктів спрямований на те, щоб цієї осені й зими створити якнайбільше проблем з електрикою і теплом для України, щоб більше українців виїжджало у країни Європи", – сказав він.

"Україна заощаджує сили й попереджає про смертельну зиму попри бойові успіхи", The New York Times, США

Російські атаки на українську енергосистему призвели до відключення електроенергії у всій країні, що посилило страждання людей, яким взимку буде бракувати світла й тепла, тоді як президент Зеленський звинуватив Москву в планах підірвати греблі, що спричинить катастрофічні повені.

Київ попросив українців звести до мінімуму споживання електроенергії із 7:00 до 23:00 після 10 днів ракетних і безпілотних атак на енергетичні підприємства, через що цивільні змушені боротися з віяловими відключеннями електроенергії та браком чистої води. В ООН попередили про можливу смертельну гуманітарну кризу для цивільного населення найближчими холодними місяцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

У зверненні до лідерів ЄС Зеленський заявив, що "маємо інформацію", що російські війська замінували греблю Каховської ГЕС на Дніпрі. За його словами, якщо гребля буде зруйнована, міста вниз за течією ріки буде затоплено й "можуть постраждати сотні тисяч людей".

Росія посилила атаки з повітря по Україні, зосередивши увагу на цивільній інфраструктурі – спроба зламати волю до боротьби. На передовій її армія втрачає позиції вже понад місяць

Посилення труднощів усередині України відбулося на тлі ознак, що бойові успіхи українців на полі бою можуть продовжуватися. Росія посилила атаки з повітря по країні, зосередивши увагу на цивільній інфраструктурі – спроба зламати здатність і волю країни до боротьби. На передовій її армія втрачає позиції вже понад місяць.

У Херсоні російська влада заявила в четвер, що евакуювала 15 тис. мирних жителів і планує переселити до 60 тис., що українські й західні аналітики назвали ознакою того, що російські військові, можливо, готуються покинути місто. Воно розташоване на Дніпрі, нижче за течією від Каховської греблі, і може бути затоплено у разі її пошкодження.

Автор: NYT
  Члени загону операторів дронів відпочивають під час поганої погоди на передовій біля окупованого Донецька у четвер
Члени загону операторів дронів відпочивають під час поганої погоди на передовій біля окупованого Донецька у четвер

Херсон – перше важливе місто, захоплене військами Москви невдовзі після їхнього вторгнення в лютому. Український контрнаступ зробив контроль росіян над ним дедалі слабшим. Майже вся територія, яку контролює Росія, лежить на схід від Дніпра, а Херсон на західному березі річки. Українці зруйнували мости, які пов'язують його з підкріпленнями й припасами.

Російська влада, за даними Інституту вивчення війни, схоже, готує громадськість до відступу з Херсона. Минулого місяця в США заявили, що російське командування рекомендувало відступити за Дніпро, але Путін відмовився це дозволити.

Водночас Росія збільшує військову присутність у Білорусі, створюючи загрозу нового наступу із цього напряму. Коли Росія вторглася 24 лютого, вона відправила війська на південь з Білорусі, сподіваючись швидко захопити Київ, але наступ провалився, і росіяни пішли з цієї частини країни.

Поки осіння погода м'яка, в України хороші шанси продовжити відвойовувати території на півдні й сході

За оцінками американських спецслужб, поки що осіння погода м'яка, в України хороші шанси продовжити відвойовувати території на півдні й сході, які втратила на початку війни. Але вони застерегли від того, щоб чекати на повну поразку РФ або навіть нового безрозсудного відступу, який спостерігався минулого місяця в Харківській області.

У четвер з'явилися заплутані повідомлення про ще один об'єкт під російською окупацією – міста Енергодар, що поряд із Запорізькою АЕС. Українці заявили, що російські війська йдуть звідти, але The New York Times не змогла підтвердити це, і незрозуміло, чи буде відхід означати виведення військ чи звичайну ротацію.

Автор: NYT
  У Чернігові люди чекають на продовольчу допомогу, яку роздає ООН
У Чернігові люди чекають на продовольчу допомогу, яку роздає ООН

Російські війська захопили АЕС і місто на початку війни. Українські інженери продовжують жити там і експлуатувати станцію в суворих умовах, але Путін заявив, що Росія націоналізує її. АЕС і пов'язане з нею обладнання не раз зазнавали обстрілів, що загрожувало катастрофічним викидом радіації.

Напад Росії на українські міста й життєво важливі об'єкти знову приніс війну цивільним у всій країні у місцях, які місяцями були у відносному спокої.

"Це воєнні злочини. Цілеспрямовані атаки на цивільну інфраструктуру з метою позбавити чоловіків, жінок, дітей води, електрики й опалення з настанням зими – це акти чистого терору", – заявила глава виконавчої влади Урсула фон дер Ляєн.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що командувач російської армії в Україні зізнався, що вони у Херсоні зазнають труднощів, і українці їх "душать". Поки Київ перемагає на полі бою, Москва тероризує українців ударами ракет і дронов, щоб зламати дух. Україна просить США та країни ЄС системи ППО, і перші мають незабаром прибути. Водночас, українська економіка дещо зростає попри війну.



Зараз ви читаєте новину «"Москва активізувала повітряну кампанію терору" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі