четвер, 20 серпня 2020 23:04

Меркель: "Ми говоримо з Росією. Лукашенко не йде на контакт"

Меркель: "Ми говоримо з Росією. Лукашенко не йде на контакт"
Лідери ЄС обговорили з Путіним події в Білорусі. Фото: REUTERS

Європейські лідери змушені обговорювати ситуацію в Білорусі з російським керівництвом, бо Олександр Лукашенко відмовляється розмовляти з політиками ЄС.

"Ми говоримо з Росією. Ми би хотіли з Білоруссю, але президент Лукашенко до цього часу ні з ким не розмовляв", сказала канцлер ФРН Ангела Меркель на спільній з президентом Франції Еммануелем Макроном пресконференції, повідомляє Укрінформ.

Під час розмови з Путіним Меркель та Макрон висловили єдину позицію: народ Білорусії повинен мати можливість сам вирішити свою долю; потрібний діалог між опозицією та владою за посередництва, наприклад, ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вразлива - в ОП пояснили позицію щодо Білорусі

Меркель зазначила що діалог продовжиться, але ЄС буде наполягати на певних речах: звільнення політичних в'язнів, жодного насильства, вільне виявлення думок, право на демонстрації, інклюзивний діалог у країні.

У Білорусі 12 день тривають акції протесту проти фальсифікованих виборів президента. У містах республіки проходять мітинги, на підприємствах тривають страйки. Опозиція сформувала Координаційну раду та вимагає перевиборів. Білоруси наголошують, що їхній протест – мирний. Вони вимагають, щоб Лукашенко, який перебуває при владі вже 26 років, пішов з посади.

Зараз ви читаєте новину «Меркель: "Ми говоримо з Росією. Лукашенко не йде на контакт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі