четвер, 07 квітня 2022 15:42

Мальдіви прихистили яхти підсанкційних російських мільярдерів - ЗМІ

Мальдіви прихистили яхти підсанкційних російських мільярдерів - ЗМІ
Російські олігархи сховали яхти на Мальдівських островах. Фото: boatinternational.com

Російські олігархи, проти яких Захід запровадив санкції, сховали на Мальдівських островах яхти на сотні мільйони доларів.

Влада Мальдівів "з обережністю ставиться" до дотримання санкцій проти РФ, тому острівна держава стала "привабливим місцем" для російських мільярдерів, які мають яхти і ховають їх від арешту. Про це передає Reuters.

Наступного дня після того, як 9 березня олігарха і власника активів з виробництва вугілля і добрив Андрія Мельниченка внесли до санкційного списку ЄС, його суперяхта Motor Yacht A перестала показувати місцерозташування, перебуваючи у водах Мальдівських островів. 119-метрова яхта прикрашена кришталевими меблями і трьома басейнами. Її оцінили в спеціалізованих виданнях у $300 млн.

Влада Італії конфіскувала чотири дні по тому ще одне судно Мельниченка - найбільшу у світі вітрильну яхту. Її вартість, за оцінкою італійської фінансової поліції, становить $578 млн. Відключення пристроїв, які дозволяють владі відстежувати місцезнаходження яхти, може допомогти приховати її.

Судно Мельниченка є одним із шести пов'язаних з РФ яхт, які перебувають у водах Мальдівських островів на північний захід від Індії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США ввели санкції проти доньок Путіна

Ще три яхти приховали поточне місцерозташування, змінили заявлені пункти призначення або пішли в міжнародні води. Такі дані надав постачальник морської аналітики MarineTraffic.

Джерела, з якими Reuters консультувалося на Мальдівах, повідомили, що кілька країн світу, як і раніше, пропонують притулок російським олігархам.

"Ситуація на Мальдівських островах підкреслює труднощі, з якими стикаються західні країни, намагаючись перекрити багатство олігархів, що потрапили під санкції у зв'язку з вторгненням Росії в Україну", - зазначає видання.

Головний прокурор острівної держави Хуссейн Шамім заявив, що влада країни не може заарештовувати судно, якщо немає злочину відповідно до місцевого законодавства.

В ООН Мальдіви проголосували за засудження вторгнення РФ в Україну. Також публічно заявили, що це допоможе міжнародним зусиллям проти підсанкційної Росії.

На туризм припадає близько третини економіки острівної держави в розмірі $5,6 млрд. За даними міністерства туризму Мальдів, громадяни країни-загарбниці витрачають більше, ніж у середньому. На них припадає найбільша кількість прибутків у січні - перед війною проти України. Відтоді кількість туристів, які прибувають з РФ, скоротилося на 70%.

Грузія і Китай можуть таємно допомагати країні-агресору Російській Федерації обходити санкції. Китай готується до таємних закупівель російського газу. Можливість додаткових постачань з РФ розглядають найбільші китайські імпортери скрапленого газу. Хочуть знижку на тлі того, що інші країни намагаються уникати закупівлі енергоресурсів у країни-агресора. Водночас переговори ведуть таємно. Китай хоче приховати їх від Заходу.

До переліку компаній входять Sinopec і PetroChina. Також деякі імпортери пропонують купувати газ від імені російських фірм. Щоб приховати від закордонних партнерів, які можуть запровадити санкції проти Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Мальдіви прихистили яхти підсанкційних російських мільярдерів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі