середа, 26 травня 2021 11:01

"Лукашенко хотів заарештувати Тихановську, але схопив того, кого зміг" - білоруський політик Міхалевич

"Лукашенко хотів заарештувати Тихановську, але схопив того, кого зміг" - білоруський політик Міхалевич
Алесь Міхалевич / з архіву Алеся Міхалевича

Що означає спецоперація силовиків із затримання ексзасновника телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича і його дівчини Софії Сапеги, для чого режим Лукашенка пішов на такий крок, і які можливі наслідки Gazeta.ua розпитала у білоруського юриста і політика в еміграції Алеся Міхалевча, 46 років.

Для чого Лукашенку була потрібна зараз ця акція державного тероризму з викрадення Романа Протасевича?

- Думаю, акція планувалася задля людей вищого рівня. Наприклад, президентки Білорусі Світлани Тихановської. Але позаяк до неї не змогли дотягнутися, то впіймали, кого могли, а не кого хотіли. Ну, щоб не пропадала дарма праця.

Другий момент, що біля Лукашенка не залишилось адекватних керівників, лібералів. Й сам він втратив зв'язок з дійсністю. Лише силовики з армії, поліції спецслужб. У них немає розуміння міжнародної політики, норм міжнародного права. Вони не думають в цих категоріях. Навіть на крок вперед не можуть подумати і прорахувати. Могли здійснити таку операцію, тому здійснили. Логіка проста. Гадаю, не розуміли наслідків, що для світу - це акт державного тероризму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Співпрацюю зі слідством. Даю свідчення" - з'явилося відео із засновником NEXTA

Відтак, це не частина ширшої стратегії?

Думаю, це випадкове ситуативне рішення Лукашенка та силовиків. Радше схоже на поведінку пораненого звіра, який кидається в сторони в спробі вкусити, ніж справді продумана стратегія.

Що це показує про зміни в самому характері білоруського режиму?

Це еволюція режиму, коли дно давно пробито, і пробивають щоразу нове. Там виникають нові можливості показати свої неадекватність, якими не забувають щоразу скористатися.

Їх ціль зробити так, щоб усі навколо боялись. В певному сенсі така російська риса - не важливо, чи тебе поважають. Головне, щоб боялись. Це практично поведінка мавпи з гранатою. Ніколи не знаєш, коли висмикне чеку й куди жбурне.

Наскільки Лукашенко наближається до того, щоб стати втіленням міжнародного тероризму, як колись був покійний лівійський диктатор Муаммар Каддафі?

Я б радше сказав, що він наближається до того, щоб стати схожим на румунського диктатора Ніколає Чаушеску, страченого своєю ж армією в 1989 році. Це ближчий приклад.

Він весь час показує, що його нічого не стримує, що він без гальм. Надіюся, в якийсь момент це почнуть розуміти люди з його оточення, які усунуть неадеквата.

Він уже в якомусь сенсі не надто комфортний навіть для Москви, яка хоче дистанціюватися від такого акту повітряного піратства. Режим стає занадто токсичним навіть для росіян. Може, незабаром стане також неприйнятним для оточення, для білоруських силовиків.

Наскільки через такі дії режим Лукашенка ще більше стає залежним від Москви?

Такі дії роблять його все більш залежним від Кремля. Якщо надалі не буде безпосереднього авіасполучення Білорусі з зовнішнім світом, це ще додаткова залежність від Росії, додаткова ізоляція. Питання, як він діятиме, якщо ніхто в світі, крім Росії, не захоче мати з ним справ.

Росія вже користується цією залежністю режиму. Вона пробує переймати головні економічні важелі впливу в країні, щоб позбавити Лукашенка підґрунтя. Росіяни підминають під себе шматок за шматком білоруську економіку.

Тільки з теперішніми темпами ізоляції вартість білоруських активів стає дедалі меншою. Велика частина нових санкцій, які вводить Євросоюз, вдаряють по економіці країни. Тому росіяни, мабуть, головний бенефіціар таких дій як викрадення літака.

Усе, що можна взяти з Білорусі, Росія вже бере собі. Позаяк Лукашенко втратив можливість для маневру, росіяни мають також дедалі більший контроль над ним. А також економічний над країною.

Чи теперішні санкцій, які запроваджує Євросоюз, це все, на що Брюссель здатний щодо таких дій білоруського режиму?

Євросоюз через санкції може зробити дуже багато, тільки для цього потрібна єдність і політична воля. Наприклад, може відмовитись купляти нафтопродукти з білоруських нафтопереробних заводів, запровадити санкції щодо державних підприємств, відключити SWIFT.

Для того, щоб впровадити такі обмеження потрібен консенсус в цілому ЄС. Досі симпатики Росії в Євросоюзі ставили палки в колеса. Як-то Греція. Тепер навіть проросійські країни не опираються новим санкціям на фоні дій Мінська.

ЄС буде надалі вводити дедалі більш жорсткі санкції проти режиму і темпи навіть швидші, ніж можна було очікувати.

Водночас, санкції неминуче будуть бити по економіці, а відтак по простим білорусам.

І не треба мати ілюзій. Ці санкції мають вплив на режим Лукашенка. Попри те, що в Мінську, як і в Москві перед цим, говорять, що ні.

Найбільше спробує скористатися Росія, яка намагається перехопити європейський ринок перероблених нафтопродуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС розширить економічні санкції проти Білорусі та обновить чорний список - Меркель

Яка доля може чекати Романа Протасевича?

Не думаю, що режим буде його вбивати, адже справа стала надто гучною, він став надто знаковим символом боротьби за свободу. Але те, що його зараз катують, це факт.

Також це був певний публічний сигнал, що як в Білорусі, так і за кордоном, противники режиму Лукашенка ніде не можуть бути в спокійними та в безпеці. Що спецслужби можуть знайти кожного. Це спроба ще більше залякати противників режиму, білоруське суспільство.

Які висновки з цієї історії має зробити для себе Україна?

Головний урок як для білоруського суспільства, так і, можливо, для українського, що не можна віддавати всю повноту влади в одні руки. Бо це завжди закінчується дуже погано. Повернути собі політичну владу значно важче, ніж втримати її на початку.

ЄС закликав своїх авіаперевізників припинити польоти над Білоруссю і заборонив роботу в своєму повітряному просторі авіакомпаній з Білорусі. Відповідне рішення ухвалили в понеділок ввечері. Також ЄС запровадить персональні санкції проти керівництва Білорусі, і введе цільові економічні санкції. Авіасполучення припинять також Велика Британія і Україна.

Такою є реакція ЄС на примусову посадку у Мінську 23 травня літака компанії Ryanair, який летів із Афін в Вільнюс. Цивільний рейс перехопив і змусив сісти білоруський винищувач МіГ-29, що багато хто в світі назвав актом державного тероризму і повітряного піратства. Борт посадили, щоб силовики змогли затримати опозиціонера і співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу. 24 травня білоруські державні ЗМІ показали відео з опозиціонером, на якому той розповідає, що з ним все гаразд, але на його лиці видні сліди побиття. 26-річному хлопцю загрожує від 15 років ув'язнення до смертної кари.

ЄС вимагає негайно звільнити політв'язня.

Зараз ви читаєте новину «"Лукашенко хотів заарештувати Тихановську, але схопив того, кого зміг" - білоруський політик Міхалевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі