вівторок, 09 листопада 2021 21:41

Литва вперше в історії оголосила надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

Литва вперше в історії оголосила надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю
Литва вперше в історії запровадила надзвичайний стан через мігрантів з Білорусі. Фото: reuters.com

Сейм Литви ухвалив рішення запровадити на частині території режим надзвичайного стану через критичну ситуацію з мігрантами на кордоні з Білоруссю.

Він запроваджується вперше в історії Литви після відновлення незалежності, каже прем'єрміністр країни Інгріда Шимоніте, передают LRT і err.ee.

Надзвичайний стан буде введено з півночі 10 листопада й триватиме місяць.

Він діятиме на ділянці кордону та на відстані п'яти кілометрів від кордону, а також у місцях розселення мігрантів.

Шимоніте наголосила, що одні обмеження діятимуть для мігрантів, які незаконно перетнули кордон, інші - для жителів Литви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурм мігрантів: Польща привела в готовність війська вздовж кордону

Буде обмежено рух транспортних засобів у прикордонній зоні без дозволу прикордонників, діятиме заборона на в'їзд на цю територію для мешканців, за винятком місцевих жителів, а також тих жителів, у кого на цій території є нерухомість та документи, що підтверджують це.

На території, де запроваджується надзвичайний стан, спеціальні служби зможуть перевіряти транспортні засоби та осіб, їхні речі на предмет незаконного зберігання зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речовин, вони зможуть затримувати порушників закону, тут також будуть заборонені збори.

Під час дії надзвичайного стану мігранти, які незаконно потрапили до Литви, будуть обмежені в праві на листування й телефонні розмови, за винятком можливості звернення до державних відомств та установ.

Польща 9 листопада закрила перехід в обох напрямках на автомобільному прикордонному переході в Кузьниці.

Прохід закрили через відсутність реакції Білорусі на спроби незаконного перетину польсько-білоруського кордону нелегальними мігрантами.

Зараз ви читаєте новину «Литва вперше в історії оголосила надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі