субота, 12 листопада 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Конгрес може вважати, що Києву потрібно більше зброї і менше грошей" – Джош Рогін

"Конгрес може вважати, що Києву потрібно більше зброї і менше грошей" – Джош Рогін
Оглядач Джош Рогін вважає, що новий Конгрес може урізати фінансову допомогу Україні / joshrogin.com

Думки в The Washington Post оглядача Джоша Рогіна

Президент Джо Байден у середу висловив упевненість, що Конгрес наступного року, ймовірно, принаймні, з однією палатою під контролем республіканців, збереже тверду підтримку України зі сторони США. Але його впевненість поділяють не всі на Капітолійському пагорбі та в Києві. Боротьба всередині Республіканської партії може вплинути на боротьбу України за виживання проти Росії.

На прес-конференції після виборів Байден захищав підтримку Києва своєю адміністрацією, стверджуючи, що не давав Україні "безлімітних грошей". Він також сказав, що очікує, що республіканці у Палаті представників, яких, ймовірно, наступного року очолить член Палати представників Кевін Маккарті, виступатимуть за продовження допомоги Україні.

"Я був би здивований, якби Маккарті та більшість його колег-республіканців, сказав, що не збирається фінансувати законні оборонні потреби України", - сказав він.

Шлях Конгресу до схвалення нової допомоги Україні наступного року буде тернистим

Байден або не знає, або не хоче визнавати, що в Конгресі немає згоди щодо того, що означають слова "законний" чи "оборонні" у цьому контексті. Зрозуміло одне – шлях Конгресу до схвалення нової допомоги Україні наступного року буде тернистим.

За словами кількох законодавців та високих співробітників Конгресу, Маккарті та інші лідери Палати представників від Республіканської партії вже обговорюють, як змінити пакет допомоги Україні на наступному засіданні Конгресу, щоб відреагувати на широкий спектр проблем, які непокоять їхню групу. Деякі ультраправі законодавці закликають до повного припинення допомоги Україні. Але багато республіканців прагнуть скоротити більшу частину економічної допомоги, зберігши чи навіть збільшивши військову складову - щось на зразок компромісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Але скорочення економічної допомоги зараз, більша частина якої є прямою підтримкою Києва, було б невчасним та небезпечним, сказали мені українські офіційні особи. Українська економіка може впасти без постійної підтримки США, ЄС і МВФ. Якщо це станеться, їхня армія не зможе так успішно воювати.

"Фінансова підтримка наших державних фінансів у наших очах, це частина плану безпеки і військової підтримки. Без цієї підтримки наші державні фінанси зваляться. А це означає негайну перемогу Росії", - сказав Тарас Качка, заступник міністра економіки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації" - Юрій Пойта

Україна потребує прямої економічної підтримки у розмірі $38 млрд наступного року, сказала мені Юлія Свириденко, міністр економіки України та перший віце-прем'єр. З її слів, цього року українська економіка скоротилася на 35%, а податки покривають лише близько половини державного бюджету. Україна також стикається з атаками на свою енергосистему та інфраструктуру, навіть коли намагається розпочати дії зі "швидшого відновлення", такі як будівництво будинків для біженців та фінансування роботи нових підприємств.

"Ми дуже цінуємо допомогу, яку ви надали, але для нас дуже важливо, щоб наша економічна система працювала, і це головне для нас зараз", - сказала вона.

США пообіцяли Україні пряму економічну допомогу $12 млрд на 2022 рік із $54 млрд загальної допомоги. Тимчасовий законопроект про витрати у грудні збереже економічну допомогу $1,5 млрд на місяць до весни

США пообіцяли Україні пряму економічну допомогу у розмірі близько $12 млрд на 2022 рік із $54 млрд загальної допомоги на даний момент. Джерела у Конгресі повідомили, що тимчасовий законопроект про витрати у грудні, ймовірно, збереже економічну допомогу у розмірі $1,5 млрд на місяць до весни. Саме тоді суперечки у Конгресі щодо грошей дійдуть до апогею.

Республіканці мають законні побоювання щодо того, як розпорядилися цією допомогою. Консервативні групи небезпідставно стверджують, що американській допомозі Україні бракувало достатнього обговорення, нагляду та підзвітності. Багато хто справедливо зазначає, що ЄС не зміг впоратися зі своїм аналогічним завданням. Євросоюз пообіцяв солідну фінансову підтримку Україні у 2023 році, але його минулі обіцянки залишилися невиконаними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

За словами помічників, у той час як багато лідерів Республіканської партії внутрішньо захищають економічну допомогу, набагато менше підтримки має окремий пакет гуманітарної допомоги, яким, в основному, керує Держдеп та USAID (орган США в галузі надання допомоги за кордоном, яким керує президент за згодою Сенату та в координації з держсекретарем - Gazeta.ua).

Декілька офіційних осіб у Республіканській партії сказали мені, що вони, як і Байден, впевнені, що в результаті і військова, і економічна допомога продовжаться. Інші не такі впевнені. Нападки на програму допомоги з боку союзників колишнього президента Дональда Трампа продовжують підривати підтримку Республіканської партії, сказав мені сенатор Кріс Мерфі. І з незначною більшістю, хто б не став спікером Палати представників, він зіткнеться з внутрішнім повстанням у Республіканській партії, якщо вони не уріжуть допомогу Україні, сказав він.

Путін має запасний план, якщо не зможе перемогти Україну. Збирається продовжувати війну досить довго, щоб збанкрутувати Україну, і змусити Київ просити про принизливий мир

"У Путіна є запасний план на випадок, якщо не зможе перемогти Україну в воєнному відношенні. Він збирається продовжувати війну досить довго, щоб збанкрутувати Україну, і змусити Київ просити про принизливий мир. Це означає, що підтримка США України буде половинчастою, якщо не усуне військові та економічні загрози, які представляє для Америки Росія", - сказав Мерфі.

Витрати на фінансову підтримку Києва невеликі, порівняно з витратами США та світу в разі падіння України. Якщо Київ зазнає економічного краху, це посилить енергетичну, продовольчу кризу, кризу з біженцями та глобальний економічний спад. Сподіватимемося, що новий Конгрес не піддасться цьому дурному підходу - економити копійки, ризикуючи втратити потім цілий статок.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Конгрес може вважати, що Києву потрібно більше зброї і менше грошей" – Джош Рогін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі