пʼятниця, 25 червня 2021 10:45

"Полуничний" місяць: показали дивовижні фото останньої суперповні року
11

У ніч на 25 червня жителі Землі спостерігали третю й останню суперповню року. Жителі Північної півкулі змогли побачити "полуничний" супермісяць невисоко над горизонтом, а Південної – високо в небі. Відсоток освітленості земного супутника становив 100%.

Суперповня почалася о 21:39 за київським часом, повідомляє NASA. Це рідкісне явище американські індіанці назвали "полуничним" не через колір, а у зв'язку з тим, що це зазвичай припадало на сезон збирання полуниці.

Фото: Reuters

Завдяки цьому явищу можна спостерігати більший розмір місячного диска, ніж зазвичай. Відстань між Землею та Місяцем варіюється від 357 тис. км до 406 тис. км. Місяць усе ще перебуватиме в одній із найближчих до Землі точок на її орбіті, але трохи далі, ніж під час останніх двох випадків суперповні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Землі летить гігантський астероїд

"Полуничний" місяць відомий також як "медовий", оскільки в цей час зазвичай збирали мед для медовухи. Колір повного Місяця не здаватиметься червоним або рожевим, він буде, імовірніше, золотистим, пояснює астрофізикиня з Американського музею природної історії Джекі Феєрті.

26 травня відбулося рідкісне природне явище: повний місяць опинився на найближчій відстані від Землі й водночас відбулося місячне затемнення. Це перше повне місячне затемнення з 2019 року. Земля пройшла між Сонцем і Місяцем і відкинула на супутник величезну тінь. Через це Місяць забарвився в червоний колір. Таку повню ще називають кривавою.

Зараз ви читаєте новину «"Полуничний" місяць: показали дивовижні фото останньої суперповні року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі