четвер, 19 жовтня 2017 12:53

Каталонію покарають за референдум

Каталонію покарають за референдум
Проголосивши незалежність, Каталонія може втратити навіть автономію. Фото:censor.net.ua

Уряд Іспанії планує скасувати автономію Каталонії через спроби її лідерів шантажувати владу питанням про незалежність, повідомляє Вloomberg.

У суботу, 21 жовтня, уряд Іспанії збереться на позачергове засідання, щоб привести в дію ст. 155 Конституції. Вона дозволяє Мадриду встановлювати пряме врядування на автономних територіях, якщо ті опиняються в кризових умовах.

Якщо уряд зважиться на такий крок, ст. 155 реалізують уперше з часу прийняття демократичної Конституції Іспанії 1978 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не плутайте Крим з Каталонією - Більдт

Автономію Каталонії хочуть скасувати у відповідь на заяву каталонських очільників, що вони проголосять незалежність, якщо Мадрид відмовиться від перемовин і продовжить "репресії".

Автономія Каталонії склалася історично і є закріпленою в основному законі Іспанії. Зараз область може її позбутися. Уряд Іспанії незадоволений, що лідери Каталонії намагаються використати результати референдуму для політичного шантажу.

Уряд Іспанії до понеділка вимагає від Каталонії однозначної відповіді на питання, чи є декларація про незалежність проголошенням суверенітету. Президент Каталонії Карлес Пучдемон заявив про готовність вести діалог з урядом Іспанії про незалежність автономії без попередніх умов.

Зараз ви читаєте новину «Каталонію покарають за референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі