вівторок, 25 жовтня 2022 13:38

Карл III призначив Ріші Сунака прем'єр-міністром

Карл III призначив Ріші Сунака прем'єр-міністром
Король Великої Британії Карл ІІІ офіційно призначив колишнього канцлера Ріші Сунака прем'єр-міністром країни. Фото: news.sky.com

Король Великої Британії Карл ІІІ офіційно призначив колишнього канцлера Ріші Сунака прем'єр-міністром країни.

Сьогодні, 25 жовтня, британський монарх ухвалив відповідне рішення. У свої 42 роки Ріші Сунак є не лише наймолодшим за 200 років, а й першим главою уряду індійського походження. Про його призначення повідомляє Sky News.

Сунак офіційно став прем'єр-міністром Великої Британії після аудієнції у Карла ІІІ в Букінгемському палаці. Його попросять сформувати новий уряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсон планує й надалі співпрацювати із Заходом щодо підтримки України – FT

Під час виборчої кампанії влітку цьогоріч Сунак був одним із головних фаворитів на посаду лідера Консервативної партії та прем'єрське крісло. За підсумками останнього туру голосування парламентаріїв разом з Ліз Трасс вийшов у фінал, де вже голосували рядові члени партії.

На початку вересня стало відомо, що новим лідером Консервативної партії обрано Трасс, яка отримала 81 326 голосів проти 60 399 у Сунака. Проте "друга Тетчер" протрималася на посаді лише п'ять тижнів і пішла у відставку під шквалом критики за провал економічної та фінансової політики.

Цього разу британські консерватори вирішили провести процедуру по-новому. Кандидати мали заручитися підтримкою не менше 100 членів парламенту. Сунак знову вважався фаворитом і, за даними опитувань, саме його називали найкращим кандидатом.

Ріші Сунак народився в Саутгемптоні. Його батьки емігрували до Великої Британії зі Східної Африки.

Навчався в Оксфорді й Стенфорді. 2015 року став депутатом парламенту в Північному Йоркширі. Пізніше – головним секретарем скарбниці, а згодом зайняв посаду канцлера скарбниці.

У квітні цього року Сунака та його дружину Мурті критикували через податковий статус Акшати Мурті, яка не сплачувала податок у Великій Британії зі своїх заробітків за кордоном. Згодом вона сказала, що платитиме.

5 липня Сунак першим оголосив про свою відставку в уряді прем'єра Бориса Джонсона й публічно заявив про незгоду з діями прем'єра. Цей крок запустив хвилю урядових відставок на різних рівнях, через що Джонсон змушений був відмовитися від лідерства в партії.

У березні Сунака розкритикували через те, що компанія його тестя, у якій дружина має частку в $400 млн, продовжує працювати в країні-агресорці Російській Федерації.

Тоді Сунак відмовився відповідати на численні претензії і заявив, що це не має до нього відношення. Згодом компанія виділила $1 млн на допомогу Україні й згорнула бізнес у Росії.

Інші дії та заяви Сунака свідчать, що він повністю підтримував політику уряду Джонсона щодо тиску на РФ після повномасштабного воєнного вторгнення. Зокрема закликав припинити інвестувати у фірми, що будь-яким чином підтримуватимуть режим Володимира Путіна.

Сунак від початку війни підтримував економічні санкції проти РФ і Білорусі. Постійно наголошував, що військова допомога потрібна Україні для захисту.

У квітні Сунак і міністр зовнішньої торгівлі заборонили імпорт срібла, лісоматеріалів і високоякісних продуктів з РФ.

Під час виступу в парламенті Сунак заявив: "Вторгнення Путіна є небезпечним розрахунком, що демократії розділені, політично слабкі й економічно незахищені – не здатні ухвалювати важкі довгострокові рішення для зміцнення нашої економіки".

Зараз ви читаєте новину «Карл III призначив Ріші Сунака прем'єр-міністром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі