четвер, 27 жовтня 2022 14:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Готуються до ескалації. У Білорусі говорять про "превентивні" заходи проти України та НАТО

Готуються до ескалації. У Білорусі говорять про "превентивні" заходи проти України та НАТО
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про розгортання "союзного угруповання військ", до якого входитимуть білоруські та російські військові, ще 14 жовтня. Фото: eastnews.ua

Білорусь готується до ескалації. Про це свідчать дії збройних сил, в тому числі і РФ.

Керівництво білоруського режиму проводить зустрічі з трудовими колективами, де просуває наратив про необхідність проведення превентивних дій проти України та НАТО. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу 27 жовтня, передає Gazeta.ua.

"Діяльність російських та білоруських збройних сил вказує на системну підготовку до ескалації. Так, за наявною інформацією, офіцери збройних сил РФ беруть участь в оцінці готовності військових частин Гродненської, Брестської та Гомельської областей Білорусі", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для чого Білорусь проводить військові навчання – у ГУР пояснили

Загалом сплановано оцінити готовність західного регіону до приведення в бойову готовність під виглядом тренувань.

"Військові маневри поєднуються з публічними сигналами влади Білорусі про відсутність намірів нападати на Україну. Але постійні зустрічі військово-політичного керівництва Білорусі з представниками трудових колективів формують образ ворога з необхідністю проведення превентивних дій проти України та НАТО", – додав Громов.

20 жовтня Генштаб Збройних сил України заявив, що ймовірність спроби наступу з території Білорусі зростає, але його напрямок може бути змінений на захід від білоруського кордону для "перерізання" логістики постачання зброї.

Того ж дня "Радіо Свобода" опублікувало супутникові знімки та свідчення очевидців, які говорять про те, що на військовий аеродром у Зябрівці під Гомелем прибувають російські війська та будуються піщані насипи.

Американський Інститут вивченні війни (ISW) переконаний, що ризик такої атаки противника на північ України залишається низьким, попри попередження українського командування.

Росія намагається прямо залучити Білорусь до війни проти України. В українській розвідці бачать заходи щодо цього. За даними українського Генштабу, під виглядом навчальних зборів у Республіці Білорусь проводять приховану мобілізацію.

14 жовтня самозваний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про "розгортання союзного угруповання військ", до якого входять білоруські й російські військові частини.

Зараз ви читаєте новину «Готуються до ескалації. У Білорусі говорять про "превентивні" заходи проти України та НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі