середа, 08 червня 2022 12:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Очільник МАГАТЕ відреагував на підозри у змові з Росією

Очільник МАГАТЕ відреагував на підозри у змові з Росією
Глава МАГАТЕ поїде на Запорізьку АЕС за тією самою угодою, яку Україна уклала з ядерним спостерігачем. Фото: facebook.com/zapnpp

Україна звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії та генерального секретаря ООН із проханням "звільнити" Запорізьку атомну електростанцію.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що поїде на Запорізьку АЕС за тією самою угодою, яку Україна уклала з ядерним спостерігачем, передає CNN.

"Уряд України фактично запропонував МАГАТЕ та ООН докласти зусиль для звільнення станції. Попросив нас приїхати на виконання зобов'язання. Ці інспекції в Україні мають проводити МАГАТЕ. Це не питання бажання чи не бажання, це обов'язок", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ вперше з початку війни виміряло рівень радіації довкола ЧАЕС

Ґроссі додав, що інспекції не проводилися "тривалий час" і "там багато ядерного матеріалу, який необхідно перевірити". Водночас він не вважає, що це узаконить контроль Росії над ЗАЕС.

"Це абсолютно неправильно. Коли я туди поїду, я поїду туди за тією самою угодою, яку Україна уклала з МАГАТЕ, а не з Російською Федерацією", - наголосив гендиректор міжнародного агентства.

Енергоатом не запрошував Ґроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляв йому в такому візиті. Він зможе відвідати станцію лише тоді, коли Україна поверне над нею контроль. Попередні візити Ґроссі в Україну не мали користі. В Енергоатомі підозрюють, що МАГАТЕ змовилося з Росією про "втрату контролю". Щоб директор агентства мав підставу поїхати в Енергодар.

Зараз ви читаєте новину «Очільник МАГАТЕ відреагував на підозри у змові з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі