середа, 05 червня 2024 01:30

Фермер з сином знайшли давній меч

Фермер з сином знайшли давній меч
У Норвегії знайшли меч вікінгів. Фото: Rogaland County Municipality

Меч епохи вікінгів знайшли фермер зі своїм сином на своїй фермі у Сулдалі у Норвегії.

Вони повідомили про це археологам, пише Arkeonews.

Ойвінд Твейтане Ловра та його син працювали на своїй фермі, коли знайшли те, що спочатку здалося уламками металу.

Археологи Ларс Сьогаард Сьоренсен і Кім Тунхейм прибули на місце, щоб дослідити і зібрати меч. Знахідку датували 900-1050 роками нашої ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли закопаний корабель вікінгів

"Меч вважався найбільшим символом статусу в епоху вікінгів, і це був привілей - отримати дозвіл на носіння меча. Нам, археологам, не часто випадає нагода відчути щось подібне", - кажуть дослідники.

Меч вікінгів добре зберігся, але він трохи коротший за свою початкову довжину. Він має приблизно 37 см довжини.

За допомогою рентгенівського аналізу виявили напис на лезі та хрестоподібний візерунок. Це може бути меч VLFBERHT, які вироблялися у Франкській імперії і вважалися особливо міцними через високий вміст вуглецю.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.

Зараз ви читаєте новину «Фермер з сином знайшли давній меч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі