пʼятниця, 13 березня 2020 01:49

Facebook видалив фейкові акаунти, повязані з російською "фабрикою тролів"

Facebook видалив фейкові акаунти, повязані з російською "фабрикою тролів"
Facebook видалив фейкові акаунти. Фото: Детектор медіа

У Facebook та Instagram було видалено низку акаунтів та сторінок, які діяли від імені Росії й скеровували на користувачів у США.

Частину з них пов'язали з російським Агентством інтернет-досліджень, або "фабрикою тролів", причетною до втручання в президентські вибори в США 2016 року, повідомляє пресслужба Facebook.

Зокрема, компанія видалила 49 акаунтів і 69 сторінок у соцмережі Facebook, а також 85 акаунтів в Instagram через дії, які вказують на їхнє скоординоване використання іноземним суб'єктом. У сторінок було близько 13500 підписників, а акаунти в Instagram підписалося десь 265 тисяч людей.

Власники мережі видалених акаунтів і сторінок використовували їх, щоб видавати себе за справжніх користувачів соцмереж. Їхні пости здебільшого стосувалися тем історії та життя афроамериканців, світських хронік, новин та фактів про відомих американців і прав ЛГБТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські спецслужби поширюють фейки про різні події у Британії

Компанії вдалося встановити, що акаунти керувалися з Гани й Нігерії. Хоча люди, які цим займалися, намагалися приховати свою особу. Розслідування Facebook показало, що принаймні частина з них була раніше помічена в роботі в Агентстві інтернет-досліджень. Цю компанію пов'язують із наближеним до Володимира Путіна олігархом Євгеном Пригожиним і підозрюють у втручанні у вибори в США в 2016 році.

Facebook зазначив, що викрита мережа не просувала політичні меседжі, а тому найімовірніше не намагалася вплинути на політичні вподобання американців напередодні президентських виборів у листопаді 2020 року. Там також наголосили, що видалили сторінки й акаунти не через контент, який там розміщувався, а саме через підозрілу діяльність тих, хто ними керував.

Напередодні парламентських виборів в Україні 2019-го українцям у соцмережах почали пропонувати за гроші здати свій акаунт в "оренду". Нібито для таргетингової реклами від ТОВ "Агенство Інтернет Досліджень".

Отримані права доступу до акаунтів українців у соцмережах будуть використані спецслужбами РФ.

Зараз ви читаєте новину «Facebook видалив фейкові акаунти, повязані з російською "фабрикою тролів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі