пʼятниця, 03 червня 2022 11:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Євросоюз остаточно затвердив шостий пакет санкцій

Євросоюз остаточно  затвердив шостий пакет санкцій
Євросоюз затвердив шостий пакет санкцій проти РФ. Фото: pixabay.com

Європейський Союз 3 червня остаточно затвердив шостий санкційний пакет проти Росії, яка вторглася на територію України.

Запровадили санкції і проти Білорусі через підтримку самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком війни проти України. Про це йдеться на офіційному сайті ЄС.

Зокрема, забороняють імпорт російської нафти до Євросоюзу і цим скорочують "величезне джерело доходу до Росії".

"Ми відключаємо більше ключових російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT. Ми також накладаємо санкції на винних у звірствах, які сталися в Бучі та Маріуполі, і забороняємо діяльність російських засобів дезінформації, які активно сприяють пропаганді війни президента Путіна", - повідомив верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель.

Поступова відмова від російської нафти триватиме від шести місяців для сирої нафти до восьми місяців - для інших нафтопродуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США наклали санкції на дві яхти Путіна

"Тимчасовий виняток передбачається для імпорту сирої нафти нафтопроводом до тих країн-членів ЄС, які через своє географічне положення страждають від специфічної залежності від російських поставок і не мають життєздатних альтернатив", - йдеться у повідомленні.

Санкції також передбачають відключення від SWIFT Сбербанку, Россельхозбанку, "Московського кредитного банку" та Білоруського банку розвитку і реконструкції.

Санкціями забороняють мовлення телеканалів "РТР Планета", "Росія 24" та "ТВ Центр-Міжнародний".

Також ЄС вирішив запровадити додаткові санкції проти фізичних і юридичних осіб, відповідальних за звірства російських військ у Бучі та Маріуполі, осіб, що підтримують війну, бізнесменів та членів родин олігархів і кремлівських чиновників, компаній оборонного комплексу.

До того ж, Євросоюз розширить перелік товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному розвитку сектору оборони та безпеки Росії. Це включатиме 80 хімічних речовин, що можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

Санкції Європейського Союзу мають погодити усі 27 країн-членів, але Угорщина впродовж декількох тижнів блокувала шостий пакет проти Російської Федерації. Через це відносини з іншими 26 країнами можуть стати напруженими, повідомляє Bloomberg.

Одне з джерел видання відзначило, що непримиренність Угорщини, "можливо, зруйнувала всі добрі відносини, що залишилися, з іншими 26 членами ЄС".

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз остаточно затвердив шостий пакет санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі