вівторок, 06 лютого 2024 05:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Євросоюз готує сюрприз російським дипломатам до річниці війни в Україні

Євросоюз готує сюрприз російським дипломатам до річниці війни в Україні
Дипломатам РФ можуть заборонити поїздки в Шенгенській зоні. Фото: Getty Images

У Європейському Союзі можуть обмежити поїздки дипломатів країни-агресора Росії країнами, де вони акредитовані. Так їм буде заборонено пересуватися іншими державами Шенгенської зони.

Це хочуть зробити у рамках 13-го пакету антиросійських санкцій. Про новий пакет оголосять напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомило видання Politico із посиланням на джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада ЄС продовжила санкції проти Росії

Таку пропозицію обговорювали представники робочих груп країн ЄС на зустрічі у вихідні.

Співрозмовники журналістів розповіли, що обмежити поїздки російських дипломатів країною, де вони акредитовані, і таким чином заборонити їм пересуватися іншими країнами Шенгенської зони, давно просить Чехія.

Однак, зробити це буде не просто, адже більшість поїздок всередині Шенгенської зони зазвичай не контролюється.

Єврокомісія також розширить списки російських компаній, яким європейські фірми не можуть продавати товари подвійного призначення та військову продукцію. Також до списку побажань деяких країн-членів ЄС уперше увійшла заборона на імпорт алюмінію з РФ.

У Євросоюзі вже домовилися про виділення Україні мільярдів євро прибутку, отриманого внаслідок заморожування активів центрального банку Росії.

Це буде першим кроком до можливого використання цих ресурсів для відновлення України. Таке одноголосне рішення є частиною демонстрації підтримки Києва напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав партнерів передати заморожені російські активи. Країни G7 намагаються узгодити план конфіскації $300 млрд таких активів, повідомили ЗМІ. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько $411 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз готує сюрприз російським дипломатам до річниці війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі