четвер, 17 червня 2021 15:51

ЄС представив стратегію відносин із Росією

ЄС представив стратегію відносин із Росією
Жозеп Боррель представив стратегію відносин ЄС і Росії. Фото: Reuters

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель представив спільний документ зовнішньополітичної служби ЄС і Єврокомісії, в якому викладена стратегія відносин із Росією. У документі йдеться про принцип відштовхування, стримування та взаємодії.

Про це повідомив Боррель під час дипломатичної поїздки до Женеви.

"ЄС має бути реалістичним і готуватися до подальшого погіршення відносин із Росією. Європейський Союз засвідчує єдність попри намагання РФ розділити блок", - прокоментував Боррель.

24-25 червня лідери ЄС обговорять наданий документ на саміті в Брюсселі. На його основі розроблять шляхи подальшого розвитку політики ЄС щодо Росії.

У документі є п'ять тез, які схвалили ще 2016 року. Вони стали орієнтиром для відносин між двома країнами:

- повне виконання Мінських домовленостей як головна умова будь-яких істотних змін у відносинах ЄС;

- зміцнення відносин зі східними партнерами ЄС та іншими сусідами;

- підвищення стійкості ЄС;

- вибіркова взаємодія з Росією з питань, які належать до інтересів ЄС;

- підтримка міжлюдських контактів і громадянського суспільства в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден заявив про незмінну підтримку України

Принцип відштовхування полягає в тому, що ЄС виступатиме проти порушень прав людини й захищатиме демократичні цінності, зокрема на міжнародних форумах. ЄС і далі заявлятиме про систематичні порушення Росією міжнародного права в Україні, Грузії та інших країнах. ЄС підтвердить свою підтримку України та її територіальної цілісності, суверенітету й незалежності. Це передбачає заклик до Росії взяти на себе відповідальність як сторони конфлікту й повністю виконати Мінські угоди.

Стримування: стратегія пропонує протидіяти загрозам і злочинним діям РФ систематичніше й узгоджено, забезпечуючи водночас координацію з партнерами-однодумцями, як-от НАТО й G7.

Взаємодія: для просування власних інтересів ЄС хоче залучати Росію до боротьби з пандемією коронавірусу, зміною клімату й іншими екологічними проблемами.

Президент США Джо Байден вважає, що поведінка президента РФ Володимира Путіна може змінитися під впливом світу. За його словами, наступні місяці стануть "випробуванням" щодо того, чи зможе дискусія двох лідерів призвести до прогресу.

Зараз ви читаєте новину «ЄС представив стратегію відносин із Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі