пʼятниця, 30 жовтня 2015 08:43

Директор української бібліотеки в Москві розповіла, як їй підкинули "заборонені" книги

Директор української бібліотеки в Москві розповіла, як їй підкинули "заборонені" книги

Директор Бібліотеки української літератури Наталія Шаріна розповіла, що 28 жовтня у її будинку розпочався обшук.

"Він тривав до 11:30, а потім я разом зі співробітниками Слідчого комітету поїхала в бібліотеку, де обшук тривав до 21-ї години. Коли все закінчилося, мені сказали, що ми їдемо на допит у Слідчий комітет", - каже жінка.

За її словами, допит тривав до 23:55, пише "Открытая Россия".

"Коли він закінчився, слідчий забрав мій паспорт і мобільник. Відкрилися двері, зайшла дівчина-адвокат, а слідчий заявив мені, що мене затримано як підозрювану. Я тільки встигла подзвонити чоловікові та сказати йому, що мені погано. Я відчула, що мені погано, душно й попросила слідчого відкрити вікно. У мене почався напад клаустрофобії й паніки", - додала Шаріна.

За її словами, вона зрозуміла, що йдеться про справу, яку було порушено в 2010 році, і за якою в бібліотеку двічі приходили з обшуками — у грудні 2010 року, тоді вилучали книги, і в січні 2011 року, тоді вилучили сервери.

"Нас тоді звинувачували в тому, що ми поширювали екстремістську книгу Дмитра Корчинського. Але ця книга була вилучена з фондів бібліотеки в 2011 році. Вона була визнана екстремістською в 2013 році. У липні 2011 року справу було припинено за відсутністю складу злочину", - говорить директор.

Шаріна розповіла, що співробітники правоохоронних органів прийшли в бібліотеку о 8:30 28 жовтня. Тоді там була тільки прибиральниця, і вона впустила їх.

"У мене є підстави вважати, що вони підкинули нам цілу стопку книг, які потім "дістали" на обшук. Але я звернула увагу, що на цих книгах не було бібліотечного штампа", - сказала вона.

Також жінка розповіла, що слідчий хотів, щоби вона зізналася в тому, що, використовуючи своє службове становище, із 2011 по 2015 рік з умислом сіяла міжнаціональну ворожнечу між російським і українським народами.

"Пояснила йому, що я бібліотекар, а не експерт із літератури, і це не моя робота — відрізняти екстремістську літературу від неекстремістської. Тоді слідчий мені сказав : "Ви повинні відповідати "так" або "ні". Якщо не будете відповідати на мої запитання, то я відправлю вас у тюрму".

Також Шаріна розповіла, що Сокуров-Величко, який написав проти неї заяву, українофоб. "Працював у нас у бібліотеці й говорив, що прийшов туди працювати, щоби навести в бібліотеці лад. У 2010 році його звільнили, і, йдучи, він пообіцяв мені всілякі неприємності. Про мене він говорив, що я "помаранчева пляма" в бібліотеці.

Він звинувачував мене в тому, що я замість того, щоби проводити в бібліотеці заходи, пов'язані з річницею смерті Леніна, проводжу заходи, пов'язані з Україною", - додала вона.

Нагадаємо, що напередодні російські силовики з самого ранку проводили обшуки в бібліотеці, шукали "екстремістську літературу". Було вилучено книгу-збірник досліджень про Голодомор, видання Оксани Забужко, кілька примірників газети "Час руху" від 2011 року та грамоти від колишніх керівників України.

Зараз ви читаєте новину «Директор української бібліотеки в Москві розповіла, як їй підкинули "заборонені" книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі