понеділок, 31 травня 2021 09:49

Данія допомагала США стежити за європейськими політиками - розслідування

Данія допомагала США стежити за європейськими політиками - розслідування
Едвард Сноуден злив інформацію про те, що США слідкує за людьми. Фото: film.r

Спецслужби Данії допомагали США стежити за європейськими політиками. Стеження також вели за канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель із 2012 до 2014 року включно.

Розвідувальне управління разом з Агенцією з нацбезпеки США збирало секретну інформацію, повідомило Danmarks Radio.

Дані збиралися щодо політиків із Німеччини, Франції, Швеції та Норвегії. США звинувачували в подібному ще 2013-го. Під час витоку інформації від американського викривача Едварда Сноудена стало відомо про нібито прослуховування телефона канцлерки Німеччини американськими спецслужбами.

Білий дім прокоментував звинувачення та заявив, що прослуховувати телефон Меркель США не збирається ні зараз, ні в майбутньому.

У новій доповіді йдеться, що АНБ діставала доступ до текстових повідомлень і телефонних розмов низки відомих осіб, підключаючись до данських інтернет-кабелів.

Данське медіа провело розслідування, поговоривши з дев'ятьма джерелами, які мали доступ до секретної інформації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США поновлюють санкції проти режиму Лукашенка

Разом із Меркель прослуховували тодішнього міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Міністр оборони Данії Тріне Брамсен заявила, що "систематичне підслуховування близьких союзників неприпустиме". Німеччина є союзником США.

"Має бути чітка вимога щодо повного публічного розголошення інформації не лише з боку Данії, але і їхнього старшого партнера. Президент США Джо Байден уперше глибоко втягнутий у скандал", - написав у Twitter Сноуден, прокоментувавши новину про шпигунство.

2013 року Сноуден був підрядником ЦРУ США. Він передав ЗМІ інформацію про те, що США стежить за людьми. США звинуватили його в крадіжці урядового майна, несанкціонованому передаванні інформації з питань національної оборони та у передаванні секретної розвідувальної інформації. Сноуден знайшов притулок у Росії.

Президент США Джо Байден хоче обговорити з президентом РФ Володимиром Путіним порушення прав людини.

Зараз ви читаєте новину «Данія допомагала США стежити за європейськими політиками - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі