пʼятниця, 14 серпня 2020 07:51

"Били, що чоловіки аж вили. Не годували, не давали води" - звільнені з мінського СІЗО про звірства ОМОНу

"Били, що чоловіки аж вили. Не годували, не давали води" - звільнені з мінського СІЗО про звірства ОМОНу
Протестувальники в Білорусі розповіли, як над ними знущались у СІЗО. Фото: TUT.BY.

Упродовж ночі 14 серпня, в Мінську з ізолятора на Окрестіна випускали затриманих учасників протесту. Біля виходу з ізолятора зібралися люди . Зустрічали затриманих оплесками. Звільнені попросили всіх присутніх не плескати в долоні і відійти подалі від воріт ізолятора, тому що "людей перестануть випускати".

"Звільнені виглядали розгубленими, їх випускали без речей, телефонів, гаманців, всі речі залишалия в ізоляторі. Їм тут же давали воду, гарячий чай, їжу і загортали теплою ковдрою. Дівчата просто плакали, чоловіки просто йшли без слів. У них під одягом синці і гематоми", — пише білоруське видання. TUT.BY.

До воріт безперестанку під'їжджали "швидкі" і везли о лікарні тих, кому необхідно.

"Спецназ зупинив машину з нами, викинули, поставили автомати до голів, ось і все — і привезли сюди. 50 осіб перебували в камері на чотирьох осіб. Ми не те, що спати не могли, деякі ночі ми стояли, бо сісти не могли. Повітря немає. Першу добу ми стояли у дворику для прогулянок. Тут нас не годували, води не давали. Першу воду дали через 15 годин, її вимагали зі скандалом і істерикою. На другу добу принесли хліб і кашу", — розповідає затримана лікар бригади швидкої допомоги Анастасія. З колегами після роботи надавали допомогу постраждалим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі затримали ще одного українця

Каже, її в ізоляторі не били, "але були дівчатка, яких тут били". А щоночі чула, що "чоловіків били так, що вони просто вили".

"Бідні хлопчики просто вили. Їх змушували співати гімн Білорусі і при цьому їх били. Це те, що ми чули з вікон щоночі. Кров стигла у венах від того, що ми чули щоночі", — додала.

"Спочатку я потрапив до камери, де було 24 людини, потім перевели туди, де 46, хоча камера на шість місць. Наступного дня вони жартома кажуть: "Хто хоче на вулиці прогулятися, подихати свіжим повітрям? На ніч". Я кажу: "Хлопці, ви з глузду з'їхали, ви в сорочках і підете вночі гуляти?". Вони так робили, щоб поміняти тих, хто був у прогулянкової зоні, з тими, хто знаходився в камері", — розповів звільнений Микола.

Їх погодували на другу добу — дали "півбуханки хліба на 20 осіб".

"У нас була спокійна камера, не було таких, хто сильно обурювався. Відразу хтось намагався натискати на якісь кнопки, але коли ми почули, як жорстко виводять і б'ють людей, ми нічого не робили", — уточнив він.

Сама міліція не б'є, каже Микола, працює ОМОН.

"ОМОН. Це просто. Сьогодні я ночував на вулиці і чув, як людину били, змушували кричати: "Я люблю ОМОН", — розповів чоловік.

Ще один звільнений чоловік, не називав свого імені, попросив журналістів його не знімати. Розповів, що його били так, що він просив: "Убийте мене".

Побачити побої одразу неможливо, уточнюють журналісти видання, затриманих били по ногах, спині, сідницях. Ці частини тіла сині і чорні.

Місцезнаходження затриманих учора в Білорусі українських волонтерів Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва поки що не відоме. Їх шукають, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «"Били, що чоловіки аж вили. Не годували, не давали води" - звільнені з мінського СІЗО про звірства ОМОНу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі