вівторок, 28 вересня 2021 21:06

Археологи знайшли руїни стародавнього поселення

Археологи знайшли руїни стародавнього поселення
Піраміда майя знаходиться в місті Тікаль. Фото: phys.org

Американські археологи з Брауновського університету виявили в Гватемалі зруйновані поселення.

Руїни стародавнього міста знайшли біля Тікаля - стародавнього міста цивілізації майя. Про це інформує Phys.org.

Раніше поселення сприймали за пагорби. Тепер вчені вважають, що це могло бути місце для стеження з метою окупації. Його могли побудувати жителі міста Теотіуакан, які прославилися колонізацією багатьох громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щелепа мамонта й знаряддя праці - в Україні знайшли поселення, якому 20 тис. років

"Те, що ми прийняли за пагорби, насправді спроектували у формі цитаделі. Це міг бути імператорський палац", - зазначив професор антропології Брауновського університету Стівен Г'юстон.

За його словами, Тікаль був густонаселеним і при цьому невеликим, а Теотіуакан вважався "імперією". Його вплив поширювався далеко за межі столичного центру. Міста були в контакті між собою за допомогою торгівлі і переймали ритуали один одного.

"Архітектурний комплекс, який ми виявили, схоже, був побудований для людей з Теотіуакана або тих, хто перебуває під їх контролем. Можливо, це було щось на зразок посольського комплексу. Але коли ми об'єднуємо попередні дослідження з нашими останніми відкриттями, це наводить на думку про окупацію або стеження", - зазначили вчені.

На кам'яній скульптурі з абатства Дандреннан в шотландському Дамфрісі може бути зображена сцена вбивства. Археолог Адріан Кокс вважає, що різьблення може показувати вбивство абата й покарання за нього.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли руїни стародавнього поселення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі