понеділок, 27 вересня 2021 15:23

Щелепа мамонта й знаряддя праці - в Україні знайшли поселення, якому 20 тис. років
6

На Буковині знайшли кістки викопних тварин
Фото: acc.cv.ua
Археологи розкопали поселення на березі Дністра
Щелепа мамонта
Матеріал, з якого виготовляли знаряддя праці

Рештки мамонтів і північних оленів знайшла українсько-польська команда археологів у селі Дорошівці Заставнівського району Чернівецької області.

Вони досліджували стоянку первісних людей віком понад 20 тис. років, повідомляє ІА АСС.

"Це багатошарова стоянка. Ми фіксуємо сім культурних шарів. У різні періоди люди приходили сюди й облаштовували помешкання. Поруч Дністер і сюди ходили тварини стадами. А там, де були тварини, і проживали люди, які на них полювали", - повідомила очільниця експедиції Лариса Кулаковська.

На глибині 6 м археологи знаходять рештки давніх тварин.

"Для нас це село криє багато таємниць і археологічних знахідок. Тому ми співпрацюємо з колегами з Києва. З 2019 року разом проводимо розкопки в Дорошівцях. І для нас як науковців-археологів, які займаються періодом палеоліту в Польщі й Центральній Європі, ця стоянка є неабияким цінним джерелом для наукових досліджень. У Польщі немає досліджених стоянок такого типу доби палеоліту, з таким багатим культурним нашаруванням. Основною особливістю стоянки є добре збережені рештки тварин доби палеоліту", - розповіла професорка Жешувського університету Марта Полтович-Бобак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У траншеї знайшли скелет жінки

Рештки щелепи збереглися в хорошому стані. На стоянці також виявили знаряддя, за допомогою яких давні люди освіжували туші вбитих тварин, розрізали шкіру, виготовляли предмети побуту з кісток.

Зараз ви читаєте новину «Щелепа мамонта й знаряддя праці - в Україні знайшли поселення, якому 20 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі