четвер, 27 травня 2021 20:23

Якщо в Білорусі вийдуть кілька тисяч під танки, більше нікого не залишиться - опозиціонерка

Якщо в Білорусі вийдуть кілька тисяч під танки, більше нікого не залишиться - опозиціонерка
Альона Васильєва: "Для Лукашенка з одного боку Путін гарант, з іншого – загроза". Фото: Тарас ПОДОЛЯН, Gazeta.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко створив для себе образ "свого в дошку", що дозволяло йому так довго лишатись на чолі Білорусі. Він не мислить себе без влади і триматиметься за неї до останнього. Люди бояться виходити на протести.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла білоруська опозиціонерка, політемігрантка Альона Васильєва.

"Він вміє справляти враження "свого хлопця", – каже вона. – Здається навіть вбиваючи людину, посміхатиметься і жартуватиме. В цьому плані він дуже талановитий. Влада – це наркотик. Вже інакше себе не бачить. Там і психічні проблеми абсолютно очевидні. Свій "в дошку" для всіх, прямо батько.

Для Лукашенка з одного боку Путін гарант, який допомагає стримувати протести, періодично гаманець. З іншого боку – загроза. Не може довірити себе Путіну. Не здає він країну не через любов до неї, а через почуття самозбереження, любові до влади. Ненавидять одне одного, але зрослися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко хоче влаштувати теракт, щоби ввести режим надзвичайного стану - екссиловики



Лукашенко 4 травня підписав указ, яким позбавив звань понад 80 колишніх військовослужбовців і співробітників різних силових відомств, які підтримали протести. Але це не означає, що в країні можливий військовий переворот, вважає Васильєва.

"Звільнення цих людей – це звичайна помста. Основна маса серед них – це літні люди, які вже давно не служать. Тому вони й беруть участь у протестному русі. Поняття "на бік народу" в цьому випадку не відповідає дійсності. Є офіцер Ігор Макар (колишній заступник командира бойової групи спецпідрозділу "Алмаз" МВС Білорусі, – Gazeta.ua), що відмежувався від штабу і теж збирається виводити людей на протест. Нещодавно я побачила його на Ютубі. Він сидів перед камерою з георгіївською стрічкою і закликав білорусів 9 травня вийти з червоними прапорами.

У кінці 2019 року Лукашенко не підписав останні документи з Путіним. Національна опозиція вийшла з прапорами Євросоюзу та біло-червоними стягами на акцію "За незалежність". Зібралося близько 2-х тисяч людей. Журналіст Денис Івашин, який зараз сидить у Білорусі за статті про участь "Беркуту" у придушенні протестів, писав гарні матеріали про те, як почалася гібридна війна і як готувалися промосковські лідери. Відповідно, всі переговори з армією, перехід військових "на бік народу" – це заклик до Російської Федерації. Чи готові ми змінити Лукашенка шляхом приєднання до Росії? Я не готова. Мої друзі сидять, я не можу повернутися в Білорусь найближчі 5 років, тому змушена була просити захисту в Україні. Люди бояться виходити на протести, їх заарештовують просто вдома. Тому якщо вийдуть кілька тисяч під танки – більше нікого не залишиться", – підсумовує опозиціонерка.

Повне інтерв'ю з Альоною Васильєвою читайте в журналі "Країна"

Європейський Союз затвердить четвертий пакет санкцій проти Білорусі в червні. Планують скласти список людей, відповідальних за примусову посадку рейсу Ryanair 23 травня. Унаслідок викрадення пасажирського лайнера затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Зараз ви читаєте новину «Якщо в Білорусі вийдуть кілька тисяч під танки, більше нікого не залишиться - опозиціонерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua