неділя, 23 червня 2019 11:43

$50 млрд за мир: Білий дім підготував грандіозну пропозицію Палестині

$50 млрд за мир: Білий дім підготував грандіозну пропозицію Палестині
У травні Ізраїль і Палестина домовилися про перемир'я на півроку. Фото: REUTERS

Адміністрація президента Сполучених Штатів Дональда Трампа готова інвестувати $50 млрд в економіку Палестинської національної автономії після припинення її конфлікту з Ізраїлем.

Про це йдеться у плані Білого дому з вирішення конфлікту на Близькому Сході, передає DW.

Запропоновані заходи передбачають державні та приватні інвестиції. З них $27,5 млрд можуть вкласти в Західний берег річки Йордан і сектор Гази.

Ще $22,8 млрд планують спрямувати на проекти, що стосуються палестинців, які живуть в Єгипті, Йорданії та Лівані. Це проекти з охорони здоров'я, освіти, енергопостачання, високих технологій, туризму та сільського господарства.

"План здатний розпочати новий розділ у історії палестинців, яка визначатиметься не негараздами і бідністю, а свободою і гідністю", - йдеться в документі.

Інвестиції дадуть змогу створити не менше мільйона робочих місць для палестинців. Завдяки їм валовий внутрішній продукт Палестини подвоїться протягом 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десятки розстріляних снайперами, тисячі поранених, заклики до джихаду - США відкрили посольство у Єрусалимі

Детально економічну частину плану Вашингтону з вирішення палестино-ізраїльського конфлікту презентують 25-26 червня на конференції в Бахрейні. Її керівництво Палестинської автономії збирається бойкотувати.

Президент США Дональд Трамп у грудні 2017-го заявив про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю і оголосив про перенесення посольства з Тель-Авіва. Відтоді лідери палестинців - проти переговорів з американською владою.

Унаслідок першої арабо-ізраїльської війни 1947–1949 років Східний Єрусалим відійшов до Йорданії, а західні райони - до Ізраїлю. У 6-денній війні 1967-го ізраїльська армія захопила східну частину міста. Там домінує арабське населення. Палестинці вважають його столицею своєї майбутньої держави. Рада безпеки ООН визнала анексію території неправомірною. Із 1947 року за містом закріплений особливий статус. Жодна держава не визнала Єрусалим ані ізраїльською, ані палестинською столицею. Усі іноземні посольства розташовані у Тель-Авіві.

Зараз ви читаєте новину «$50 млрд за мир: Білий дім підготував грандіозну пропозицію Палестині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі