середа, 22 серпня 2012 11:27
Володимир Чемерис
Володимир Чемерис
Член правління Української Гельсинської Спілки, учасник "революції на граніті" 1991 року, співкоординатор акції "Україна без Кучми".

Масштабні протести відбудуться навесні 2013 року

Акції протесту, які готує опозиція — це абсолютно не новина. Вони були заплановані дуже давно. Їх буде проводити політична опозиція, бо є прогноз, що вони програють ці вибори. Це не буде схоже ні за масштабами, ні за наслідками на події 2004 року, чи на "Україну без Кучми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо внуку не повернуть стипендію, нацькую на Азарова кота" - студенти прийшли до Кабміну

Як ми бачимо по моніторингу, кількість протестів в останні роки дійсно збільшилась, але усі вони несуть соціальний зміст. Наприклад, студенти добилися скасування платних послуг в університетах, підприємці добились вета на Податковий кодекс, незалежні профспілки добились того, що проект Трудового кодексу відкладено. Знаково, що люди не виступають із політичними вимогами, більше того — просять політичну опозицію не приходити і  не очолювати їх. Політична опозиція буде проводити акції в кінці жовтня — на початку листопада, але ці акції будуть нечисельними і протривають недовго, бо їх вимоги будуть виключно політичними. Вони не можуть нічого нового запропонувати громадянам, бо всі вже давно переконались, що вони так само як і Партія регіонів, представляють інтереси великого капіталу.

Безсумнівно, соціальні акції протесту будуть, але вони будуть навесні 2013 року і не під проводом політичної опозиції. Люди готові виступати з політичними гаслами, просто вони не бачать в політичній опозиції опозицію. Адже існуюча політична опозиція не пропонує зміну системи. Вони просто говорять: "Ми чесні і непідкупні". Проте громадяни знають, що вони були при владі і всі переконалися, які вони чесні і непідкупні. Тому сьогодні існує запит на нову силу. Вона вже формується з громадських організацій, незалежних профспілок, які вже проводили акції соціального протесту. Їхні акції були досить успішними, на відміну від парламентської діяльності політичної опозиції. Ті політичні гасла, які висуне ця сила, і будуть гаслами зміни системи. Це ті гасла, з якими досягли успіху соціалісти у Франції, чи Сиріза у Греції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Янукович і партія знову знахабніють на виборах - буде народний протест — Філенко

Це буде зовсім інший процес формування, бо ця сила формується з низів. Акції протесту відбудуться незаплановано. Соціальні причини, через які люди виходили на акції "Україна без Кучми" і в 2004 році, нікуди не ділися, і безсумнівно, людей знову виведуть на вулиці.
Поштовхом до цього може стати будь-що. Влада, що біло-синя, що біло-червона, постійно продукує якісь підстави, щоб виходити протестувати. Зараз відклали Трудовий кодекс, але логіка капіталістів, які є при владі, полягає в тому, що його знову винесуть на голосування. Це і може стати причиною. Або ж намагання скоротити стипендії виведе на вулиці студентів. Але це буде дійсно соціальний протест без пошуків нового царя чи нової цариці. Це будуть виступи з вимогою змінити систему, припинити ринкові реформи і почати проводити соціальні реформи.

До політичних вимог опозиції, які полягають у тому, що "пустіть нас до влади", люди ставляться абсолютно індиферентно. Звичайно, якусь кількість людей вони виведуть, але їх буде небагато. Ми вже бачили, скільки людей виводили на захист Тимошенко — цього разу буде не більше.

Зараз ви читаєте новину « Масштабні протести відбудуться навесні 2013 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі