понеділок, 23 вересня 2013 06:45

"Знаю 10 рецептів яєшні"

Автор: фото: Анна Бова
  Депутат обласної ради Микола Андрусишин фарширує перець на кухні власного будинку в селі Агрономічне Вінницького району
Депутат обласної ради Микола Андрусишин фарширує перець на кухні власного будинку в селі Агрономічне Вінницького району

Депутат обласної ради 58-річний Микола Андрусишин під час обідньої перерви запрошує до власного будинку в селі Агрономічне. Обіцяє за годину зготувати фарширований перець.

— Зазвичай обідаю у столовці, — каже Андрусишин. Він керує училищем державної служби охорони.

Із Миколою Олександровичом зустрічаємось у центрі Вінниці. Він приїжджає з заступником на сріблястому "кіа". Вдома має "жигулі-вісімку". Їдемо в Агрономічне.

По вул. Незалежній зупиняємося біля рожевого двоповерхового будинку. Подвір'я засаджене чорнобривцями, жоржинами й айстрами. За домом на грядках Микола Олександрович із дружиною Тетяною вирощують суниці, виноград, помідори. Єдиний син Андрусишинів Руслан одружений. Живе у Вінниці.

— Хата хоч і двоповерхова, але в нас усього чотири кімнати, — пояснює Микола Андрусишин. Веде на задній двір, там через запасний вхід піднімаємося дерев'яними сходами на кухню. — Зараз рідко готую, часу немає. А коли звільнився зі служби в органах, був на пенсії — щодня готував своїй Тетяні вечерю. Тепер усе сама робить. Єдине — рибу чистити не любить. Тому як на свято готуємо фаршировану — я чищу, знімаю сам шкіру, перемелюю, заправляю і фарширую. Маю хитрість — рибний фарш із м'ясним мішаю.

На кухні — нові меблі. Є комбайн, хлібопічка, мікрохвильовка та два холодильники. Посеред кімнати великий стіл.

— Мене батько навчив готувати. Мама часто хворіла. У сім'ї нас було четверо. Як у людей свято — наша мама в лікарні. То з батьком робили все: від вареників — до борщу. Із сином теж люблю куховарити. У нього страви лучші виходять, ніж у мене. У дитинстві коронною була печена картошка. Як тільки дружина їхала в село, пекли і до неї купляли тюльку, кришили цибулю, поливали олійкою. Жінка постійно нас пиляла, що така їжа шкідлива.

Микола Олександрович перевдягається у спортивний костюм, зав'язує фартуха.

— Знаю 10 рецептів яєшні, — жартує. — Насправді один, але кожного разу виходить по-різному. Смажу ковбасу чи бекон. Тоді додаю яйця, так, щоб ціленькі лишалися. Посолив-поперчив, кропу зверху і накриваю кришкою. Через 7 хвилин усе готово.

В алюмінієвій каструлі кипить окріп. Туди господар засипає склянку рису, додає сіль, накриває кришкою та вимикає газ.

— Рис для фаршировки не має бути кашею, варити не треба — достатньо 30 хвилин запарити. Перець чистимо й обдаємо окропом, — це наші сімейні секрети, — розповідає Андрусишин. — Тим часом перемелює кілограм телятини на фарш. Смажить на олії заправку з моркви та цибулі, частину відсипає в миску. До решти додає томатний соус зі сметаною.

— Усі овочі вирощуємо на городі. По м'ясо щосуботи їздимо на базар. Беремо по 3 кілограми у знайомих, в яких впевнені. Вибирає дружина. Частину купленого віддаємо синові. У нього двоє дітей. Хлопчикові 8, дівчинці — рік. Заради онуків розвели кроликів, щоб мати своє дієтичне м'ясо.

У великій мисці Микола Олександрович змішує напівготовий рис, фарш. Додає спеції. Начинку кладе в перці. Далі на на дно каструлі викладає шар підсмажених овочів та перців. Усе чергує.

— Коли готуємо із дружиною — частиною начинки фаршируємо перці, решту — на голубці. Тушимо в одній каструлі. Тоді страви обмінюються ароматами, капуста від перцю набирається запахів і навпаки.

Господар ставить перці в розігріту духовку. Як страва закипить — прикручує газ. Іде на грядку по петрушку для прикрашання страви.

— Дружина навчила, щоб усе гарно було. А колись, як ще пацаном працював на будівництві у Вінниці, усе хотілося просто і швидко. Жило нас шестеро хлопців в бараці на Тяжилові. Привозимо сумки із села — за три дні все з'їдаємо. Тоді варили дві 800-грамові пачки макаронів-ракушок, кидали в них пачку маргарину. Це була найсмачніша вечеря.

За 30 хв. господар викладає перець у глибоку тарілку. Соус наливає в окрему миску. До страви подає свіжий хліб, спечений дружиною у хлібопічці. Після обіду повертається на роботу.

Зараз ви читаєте новину «"Знаю 10 рецептів яєшні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі