четвер, 01 липня 2010 17:58

За 144 гривні телефон підключать протягом тижня

Автор: фото надане Вінницькою філією ВАТ ”Укртелеком”
  Інженер електрозв’язку товариства ”Укртелеком” обслуговує найсучаснішу у Вінниці цифрову автоматичну телефонну станцію з номерами 66 та 67. Підстанція на вулиці Соборній забезпечує зв’язком центр міста
Інженер електрозв’язку товариства ”Укртелеком” обслуговує найсучаснішу у Вінниці цифрову автоматичну телефонну станцію з номерами 66 та 67. Підстанція на вулиці Соборній забезпечує зв’язком центр міста

Черги на встановлення стаціонарного телефону у Вінницькій області чекають майже 20 тис. людей. Протягом останніх півроку працівники "Укртелекому" встановили жителям сіл області близько тисячі апаратів. Із них понад 100 — пільговикам.

45-річний Олександр Демчук із села Демидівка Жмеринського району в черзі на телефон стоїть п"ять років.

— Нема технічних умов для підключення телефону, але в "Укртелекомі" обіцяли, що колись телефон підведуть, — розповідає. — Мобільний ловить тільки на вулиці, у хаті розмовляти неможливо. Планував через стаціонарний телефон підключити Інтернет. Спеціалісти порахували, що телефон із модемом і підключенням мережі обійдеться більш як у 3 тисячі гривень. До того ж підключити швидкісний Інтернет я не зможу, бо сільська АТС має малу пропускну здатність. Треба щоб у селі було хоча б 30–40 бажаючих, тоді компанія ставить спеціальну апаратуру і підключає швидкісний Інтернет.

Минулого місяця Демчук підключився до мережі СDМА, придбав телефон із номером і модем.

— Якраз попав на акцію і підключився за 1 гривню. За 99 гривень мені дали телефон, ще 25 зняли як абонплату. Крім телефону, одразу підключав Інтернет, тому взяв модем за 800 гривень. Підключився та налаштовував його самостійно. Зразу зв"язок був слабеньким, телефон працював лише на вулиці, Інтернет також. Жінка жартувала, щоб дзвонив і працював за комп"ютером серед городу.

Треба щоб у селі було хоча б 30–40 бажаючих, тоді компанія ставить спеціальну апаратуру

Чоловікові порадили купити зовнішню антену для підсилення сигналу за 250 грн.

— Антену підняв на 6 метрів над землею, повернув на Вінницю. Підключив до модема за допомогою кабелю, одразу все запрацювало. Зараз за Інтернет плачу 65 гривень, а за телефон щомісяця 25 гривень. Маю 350 хвилин розмов на міські номери.

Із черги на стаціонарний телефон Олександр зніматися не планує.

— Жінка пиляє, що їй усе рівно треба стаціонарний телефон, бо він надійний, — пояснює.

У Демидівці хочуть установити стаціонарний телефон близько 50 людей.

— Село розташоване за 20 кілометрів від Вінниці, але є такі райони, що там нема АТС. Щоб провести стаціонарний телефон, треба спеціально тягнути кабель, — каже сільський голова Демидівки Іван Браславець, 56 років. — Це дорого. Цього року на річницю Перемоги ветеранам райдержадміністрація пропонувала мобілки. Тих, хто брав, знімали з черги на стаціонарний телефон.

— Для підключення телефону потрібен паспорт із пропискою та ідентифікаційний номер, — каже начальник відділу маркетингу Вінницької філії "Укртелекому" Марина Маковчук. — Людина пише заяву на встановлення телефону. Спеціалісти протягом тижня перевіряють технічні можливості, і якщо можна підключити номер, одразу роблять це. Підключення телефону для села коштує 144 гривні. Сюди ж входить оплата 40 метрів кабелю. Якщо абонент знаходиться далі від точки підключення, за кабель потрібно платити додатково.

На Вінниччині "Укртелеком" обслуговує 130 тис. абонентів.

"Подзвонила жінка. Каже, Свєта сина родила"

Бізнесмен 35-річний Володимир Савчук із Вінниці торік придбав телефон із супутниковим зв"язком.

— Дорого, але ефективно. По роботі доводиться їздити чимало. Буваю в такій глуші, що там геть телевізори не працюють. Але в мене зв"язок завжди є. Підійде для любого села. Навіть за кордон коли їжджу, не треба міняти номер і в роумінг переходити.

Апарат із підключенням Володимиру Савчуку обійшовся в 3600 грн. Щомісяця платить абонплату 160 грн.

— Я різні телефони перепробував, у батьків був стаціонарний. Не раз серед ночі прокидався від того, що хтось дзвонить. Виявлялося, що дзвонили по одному номеру, попадали на інший. А один раз подзвонила якась жінка. Каже, Свєта сина родила. Якраз моя дружина тоді вагітна лежала на сохранєнії. Я до неї серед ночі дзвоню, а вона не родила ще нікого. Стали тоді телефон на ніч виключати.

55-річний Дмитро Олійник із села Олександрівка Липовецького району торік підвів супутниковий Інтернет. Тепер із рідними спілкується через комп"ютер.

— У нас у селі лишився один чи два стаціонарних телефони. Проводити сюди лінію ніхто не буде, бо село не перспективне. Живуть усього шестеро людей. Мобільного зв"язку теж нема. "Київстар" ловить лише в одній точці. Сусіди привчилися з родичами спілкуватися по СМС. Набирають текст, вводять номер на відправлення, а тоді на довгу палицю чіпляють телефон і піднімають  високо. Так доходять есемески.

Олійник обладнання на двосторонній зв"язок узяв в оренду. Платить 133 грн на місяць.

Зараз ви читаєте новину «За 144 гривні телефон підключать протягом тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі