четвер, 02 вересня 2010 17:29

Вишку мобільного зв"язку встановили на городах

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Жителі мікрорайону Скакунка у Липовці протестують проти вежі мобільного зв’язку, яку збудували біля їхніх городів. Переконують, що це незаконно. Їхні слова підтверджують міські прокуратура та санстанція
Жителі мікрорайону Скакунка у Липовці протестують проти вежі мобільного зв’язку, яку збудували біля їхніх городів. Переконують, що це незаконно. Їхні слова підтверджують міські прокуратура та санстанція

"У нас тут городи, приватизовані будинки. Саджаємо під самою вишкою городину, випасаємо корів. Ніякої санітарної зони не відвели. Викупили у жінки п"ять соток землі й побудували", — скаржаться жителі мікрорайону Скакунка у райцентрі Липовець. Вимагають прибрати базову станцію мобільного зв"язку "Київстар", яку встановили поряд на землях сільгосппризначення.

— Донька знайшла в інтернеті закони "Про охорону навколишнього природного середовища" і "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", — каже Тетяна Осадча, 45 років.— Там вказано, що ручний обробіток землі навколо вишки заборонений. А у нас же скрізь навколо неї городи. Та й взагалі заправочні станції та мобільні вишки — небезпечні об"єкти. Лише громада вирішує, розміщати їх на певній території чи ні.

Жителі Скакунки протягом року надсилали колективні звернення до міськради, райдержадміністрації, прокуратури, санстанції. Люди вважають, що мер ігнорує думку громади.

— Міський голова Притула з колишнім головою РДА Василем Балдинюком незаконно дозволили будівництво вежі, — говорить 36-річний Олег Павлюк, заступник керівника РДА. — Місяць тому на місце Балдинюка призначили Анатолія Грищука. Той тільки руками розводить.

Базова станція 75 м заввишки. На ній сім антен.

Антени випромінюють енергію вузьким "променем", немов ліхтарик

— Електромагнітні хвилі випромінює не вся станція, а лише антени, — коментує 50-річний Євген Вжецон, провідний інженер лабораторії електромагнітних променів Вінницької обласної санепідемстанції. — Чим вище вони розміщені, тим більша зона покриття. Антени випромінюють енергію вузьким "променем", немов ліхтарик. Розташовані поряд будинки не зачіпає, оскільки "промінь" спрямовується над спорудами або між ними з метою забезпечення якісного зв"язку. Стосовно цієї вежі до нас ніхто не звертався. Люди можуть самостійно написати звернення. Хоча, за правилами, до нас мала б звернутися районна санстанція відразу після колективної скарги громадян.

Євген Васильович перелічує технічні норми будівництва:

— Оператор зобов"язаний погодити із СЕС місце розташування вишки. Після монтажу на неї потрібно отримати санітарний паспорт, який діє п"ять років. У Вінницькій області його видає лише обласна санстанція.

Міністерство охорони здоров"я встановило гранично допустимі норми випромінювання — 2,5 мкВт на кв. см.

— Людям не потрібно навіювати собі страшних хвороб від стільникового випромінювання. Це не радіація, — говорить Євген Вжецон. — У всіх установлених по області вишках випромінювання менше граничної норми.

Зараз ви читаєте новину «Вишку мобільного зв"язку встановили на городах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі