четвер, 10 червня 2010 20:40

З іменними номерами не можна виїжджати за кордон

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  2 червня під час відкриття Пироговських читань у Вінниці мер міста Володимир Гройсман приїхав на урочистості на ”лексусі”. Машину поставив біля ринку ”Урожай”. На фото водій міського голови  Андрій виходить із машини, на номері видно три дев’ятки з чотирь
2 червня під час відкриття Пироговських читань у Вінниці мер міста Володимир Гройсман приїхав на урочистості на ”лексусі”. Машину поставив біля ринку ”Урожай”. На фото водій міського голови Андрій виходить із машини, на номері видно три дев’ятки з чотирь

У Державтоінспекції Вінниччини зареєстровано 10 комплектів іменних автомобільних номерів. Один коштує до 2 тис. грн. Аби його замовити, автовласнику чи його довіреній особі необхідно звернутися до Інституту безпеки дорожнього руху в Києві.

— Пишуть заяву на конкретну назву. Перевіряємо, чи немає такої по регіону, де зареєстрована машина. Забороняється використовувати ненормативну лексику, слова, які дискримінують релігійні, расові інтереси. Якщо все добре, отримати номери зможете через два-чотири тижні, — пояснює телефоном працівник Інституту. — Замовляти дозволено від трьох символів, коштують 700 гривень. За кожен наступний доплачуєте ще по 100 гривень. Максимальна кількість символів — вісім. Ми видаємо супроводжувальну документацію на переоформлення в МРЕО по місцю реєстрації автомобіля. Але з іменними номерами заборонено виїзд за межі України. У таких випадках використовують державний номер, за яким було зареєстровано машину.

Перший іменний номер на Вінниччині з"явився в чемпіонки світу з бодибілдингу 41-річної Лариси Прищепи. 2004-го вона завоювала перше місце на змаганнях у США. Працівники обласної ДАІ подарували їй номерний знак із написом "ЛОРА". У культуристки було дві машини — "Деу Ланос" та "шкода". Першу Лариса продала, номер почепила на другу.

2008-го вінницькому фотохудожнику 37-річному Зорію Файну колеги подарували іменний знак FINE до його джипа "Хюндай Туксон".

— То був для мене сюрприз! Молодці такі, не кирилицею написали, а латиною, — розповідає Зорій. — Коли був на кіностудії Довженка в Києві, припаркувався біля телевізійних фур. Усі думали, якийсь крутій приїхав із-за кордону. На те, що поряд із літерами стоїть український прапор, мало хто звертає увагу. Коли був у Криму, даїшники сміялися, що до них приїхала програма "Файна Юкрайна". Відверто кажучи, такі знаки надають людині статусу.

Найдешевші чотири шістки. Найдорожчі п"ятірки та сімки

Мер Вінниці 32-річний Володимир Гройсман їздить їздить на "лексусі" з номером 9999. Стверджує, що він дістався йому випадково:

— Міняв п"ятизначний номер на моїй "тойоті". У Державтоінспекції видали замість 999-05 інший — 9999. Ні з ким я не домовлявся, все вийшло випадково. Тоді я ще не був мером. Із тих пір цей номер перекочовує з однієї машини на іншу. Загалом у мене було три чи чотири "тойоти". 2008 року з"явився "лексус".

У магію цифр вінницький міський голова не вірить. Ніколи не розмірковував, чи приносять такі номери удачу. У Вінниці зареєстровано близько 15 комплектів номерів із цифрою, що повторюється чотири рази. Коштують від 7 до 20 тис. грн.

— Найдешевші чотири шістки. Найдорожчі п"ятірки та сімки, — говорить Володимир Мотичко з обласної ДАІ.

Астропсихолог із Вінниці 42-річний Євген Шеремета каже, що "1" — це символ самоствердження, "2" — плодючості, "3" — війни, "4" — знання, "5" приносить удачу, "6" притягує неприємності, "7" захищає, "8" додає величі, а "9" — мудрості.

— Проте кожна комбінація цифр може мати зовсім інший смисл, — зазначає.

Зараз ви читаєте новину «З іменними номерами не можна виїжджати за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі