четвер, 09 грудня 2010 17:57

Під будинком знайшли 127 снарядів

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Неподалік бази аварійно-рятувальної частини МНС піротехнік Сергій Гайдеш (праворуч) показує Анатолію Жукову навчальний артснаряд
Неподалік бази аварійно-рятувальної частини МНС піротехнік Сергій Гайдеш (праворуч) показує Анатолію Жукову навчальний артснаряд

База групи піротехнічних робіт аварійно-рятувальної частини Міністерства надзвичайних ситуацій розміщена за селом Якушинці за 5 км від Вінниці. Тут працюють 17 саперів.

Демонструють свою роботу. Попередньо ховають у землі снаряд.

— Спочатку перевіряємо територію міношукачем. У нас є такий, що відчуває метал на глибині 10 метрів, — каже старший сапер Андрій Вокалюк. — Металошукачі реагують і на золото. Кілька років тому в Барському районі на городі біля снаряду знайшли золоту каблучку.

Металошукач починає сигналити. Підходить начальник відділення піротехнічних робіт 25-річний Сергій Гайдеш. Довгим гострим штирем обережно протикає землю.

— Це "щуп". Ним прощупуємо ґрунт. Коли натикається на метал, визначаємо приблизні розміри. Потім ніжно знімаємо лопаткою землю, — Сергій за хвилину відкопує 5-кілограмовий артилерійський снаряд.

Цьогоріч по області виявили понад 3 тис. снарядів часів війни. Найбільша знахідка була у 2008-му — 500-кілограмова авіабомба.

— Лежала на городі в пенсіонерки в Бершадському районі. Та збирала врожай, плуг трактора за щось зачепився. Довелося це "щось" підривати прямо на місці. Радіус вибуху міг сягати 800 метрів. Бомбу ми накрили пірамідою з 300 мішків піску. Додатково прикидали двома вантажівками глини. У результаті сарай бабусі, що стояв за 18 метрів, навіть не тріснув. І ні одна цибулина на городі не постраждала, — розповідає головний фахівець із піротехнічних робіт Анатолій Жуков.

20 листопада сапери знешкодили 10 бойових снарядів у селі Іллінецьке Іллінецького району. Їх виявили, коли проводили водогін. За чотири дні до того в райцентрі Липовець підірвали 10 гранат і понад 500 патронів. Їх також знайшли під час проведення водогону.

— Перед початком будівництва потрібно обов'язково перевірити місцевість на наявність вибухонебезпечних предметів, — додає Жуков.

Перевірка одного гектара коштує 1400–1800 грн.

— На будівництві нової кондитерської фабрики "Рошен" наші сапери знайшли понад три тисячі патронів та три артснаряди. У Ладижині, де будують птахофабрику "Наша Ряба" — шість боєприпасів і рештки двох німецьких солдатів. Восени 2007 року у Гнівані Тиврівського району виявили 127 одиниць боєприпасів. Там звели п'ятиповерхівку для працівників кар'єрного заводу. Коли прокладали систему водопостачання, знайшли боєприпаси. Вони містили 1300 кілограм у тротиловому еквіваленті. Якби вибухнуло, від цього будинку нічого б не залишилося. Подібна ситуація була в Оратівському районі при проведенні газопроводу. Там під фундаментом житлового будинку лежали 46 боєприпасів. На іншій вулиці — 18 мінометних мін.

Цікавлюся, чи не страшно працювати сапером.

— Якщо перестанеш боятися, не будеш помічати своїх же помилок. Тоді пора звільнятися, — пояснює Анатолій Жуков.

Зараз ви читаєте новину «Під будинком знайшли 127 снарядів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі